Hava Durumu

“ 30 olsa ne olur?”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Fikret Kileci, basın mensupları ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kileci, Gaziantep ihracatının her zaman ileriye doğru gideceğini söyledi. Kileci, “Burada 300 rakamına takılmayın. 30 olsa ne olur 3 bin olsa ne olur. Bizim burada bakmamız gereken şu açıkladığımız rakamlardır. İşçi sayımızın artması, elektrik tüketiminin artması, doğalgaz tüketiminin artması ve çevre illerden işçi taşıyoruz.” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2020 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2020 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“ 30 olsa ne olur?”

Güneydoğu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda Kileci, Eylül ayı ihracata rakamları, 300 fabrika konusu, Ortadoğu ile yapılan ticaret ve Suudi Arabistan ambargosuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

İHRACATIMIZ ARTTI

Gaziantep İhracatının Eylül ayında büyük artış gösterdiğini söyleyen Kileci, “Eylül ayında 2019 yılında 804 milyon 687 bin Türk Lirası ihracat yapmıştık, bu yıl ise 898 milyon Türk Lirası ihracat ile yüzde 11,7'lik artış gerçekleştirdik. Eylül ayı GAİB için 175 ülke ve 2 bin 270 firma ile tüm zamanların en çok ülkeye ihracat yapılan ayı ve en çok ihracatçı sayısına ulaşılan ay oldu. Yine GAİB Ocak-Eylül döneminde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler ve bölgeler Irak, ABD, Birleşik Krallık, Suriye, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, İsrail, Libya ve İran olmuştur. Ana sektörlerimiz ise Sanayi, Tarım ve Madencilik olarak 3 ana başlıkta topluyoruz. Çok büyük bir oranda sanayi üretimimiz var” dedi.

“İHRACATTA 5.SIRADAYIZ”

İhracatta önemli bir yükseliş elde ettiklerini söyleyen Kileci, “İhracatta Gaziantep olarak Türkiye'de 5. sıradayız. Biz sürekli Ankara'yla çekişir bir durumdaydık. Rakamlarımız da birbirine çok yakın. Hatta son iki güne kadar Ankara ihracatı bizden öndeydi. Ancak bizim ihracatçılarımız son 2 günde bir şeyler yaparak, ihracatı arttırdılar. Böylelikle tekrardan 5'inci sıraya ulaştık. Gaziantep'in ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 145,3 oldu. Bu çok önemli. Ülke ekonomisi için de çok önemli bir yer tutuyor.”

“ÇEVRE İLLERDEN İŞÇİ TAŞIYORUZ”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kileci, Türkiye gündemine oturan 300 fabrikaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kileci, “Bu tehlikeli sorulardan bir tanesi. Ben aslında bu konulara girmek istemiyorum ama bir defaya mahsus söyleyeceğim. Burada 300 rakamına takılmayın. 30 olsa ne olur 3 bin olsa ne olur. Bizim burada bakmamız gereken şu açıkladığımız rakamlardır. İşçi sayımızın artması, elektrik tüketiminin artması, doğalgaz tüketiminin artması ve çevre illerden işçi taşıyoruz. Prefabrikçiye 6 ay sonraya sıra veriliyor. Bu şehir hakikaten üreten bir şehir, bu şehir ülkeye katkı sağlayan bir şehir. El birliğiyle bunu desteklememiz lazım. İş dünyasını siyasete alet etmememiz lazım. İşimizi yapmamız lazım. Bu dünyada değişmeyen bir kural var, herkes kendi işini yaptığı sürece ortada problem olmaz.”

“BUNLARI GÖRMEMEK ŞEHRE HAKSIZLIK OLUR”

Organize sanayinin her tarafının şantiye gibi olduğunu söyleyen Kileci, “Bütün fabrikaları önünde konteynerler, tırlar, işçi servisleri var. Bunları görmemezlikten gelmek bu şehre haksızlık olur. Burada bir hata olabilir. Teknik bir hata olabilir. Ben şunu savunmuyorum. 300 ya da 500 açıklanır ben bunu savunmuyorum. Bu benim işim değil. Benim işim bu bölgedeki 8 bin ihracatçıyı temsilen söylüyorum beni ilgilendiren tarafı bardağın dolu tarafıdır. Boş tarafını az soğutmadan, onu görmezlikten gelmeden, bardağın dolu tarafı ile ilgilenirim. Ben rakama bakarım, ben iş insanıyım. Ben siyasetçi ya da politikacı değilim.”

“SUUDİ ARABİSTAN ZARAR GÖRECEK”

Suudi Arabistan’ın ambargo kararını değerlendiren Kileci, “Şu anda Suudi Arabistan Türk ihracatçısının en önemli problemlerinden bir tanesi. Bugüne kadar üstü kapalı yapılan şeyler artık su yüzüne çıktı. Bu sorun bakanlıkla çözülebilecek bir sorun değil. Daha üst seviyede çözülebilecek bir sorun çünkü Suudi Arabistan krallıkla yönetiliyor. Ben ilişkilerimizin düzeleceğine dair bir şey söyleyemem öyle bir yetkim, haddim yok. Biz bununla mücadele edeceğiz. Biz onların en sağlıklı tedarikçilerinden bir tanesiyiz. Onlar daha fazla zarar görecektir.”

“YENİ PAZARLARA AÇILIYORUZ”

Gaziantep’in rekabetçi bir kent olduğunun altını çizen Kileci, “Bu topraklarda yaşamak, başarılı olmak kolay değil. Bu şehir çalışkan ve üreten bir şehir. 1197 ürün içerisinde 130 kalem üründe Türkiye ihracatının yüzde 10 oranından fazlasını biz yapıyoruz.  Ürün ve sektör çeşitliliği var. Sürekli üretmeyi hedeflemiş, beşeri sermayesi yüksek olan bir kentiz. Gaziantep'in tek hedef üretim ve başarıdır. E-ihracatta istediğimiz noktada değiliz. Yaptığımız eğitimlerle payımızı büyüteceğiz. Dikey büyümek sağlıklı değildir, o nedenle büyümeyi tabana yayarak büyümeyi hedefliyoruz. İhracatı tüm kesimlere yayacağız.  Gaziantep ihracatı, her zaman ileriye doğru gidecektir. Orta Doğu pazarında güç kaybetmemize rağmen ihracatımız artıyor. Yeni pazarlara açılıyoruz. Eksiklerin yerine yenileri koyan bir kentiz” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.