Hava Durumu

“25 bin kişi bağış bekliyor!”

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya Organ Bağışı Haftası nedeniyle önemli değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2020 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2020 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“25 bin kişi bağış bekliyor!”

Ülkemizde 22.288 böbrek, 2.232 karaciğer, 1.162 kalp, 295 pankreas, 89 akciğer nakli bekleyen hasta bulunduğunu ifade eden Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada organ bağışının önemine değindi.

“Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır” diyen Yılmazkaya Organ bağışını bekleyen hastalara acil şifalar diledi.

Önemli Sağlık Sorunlarından Biri

“ORGAN bağışı, nakil sırasında yıllarca beklemek zorunda kalan hastaların ve hasta yakınlarının kıymetini en iyi bildiği konular arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda yaklaşık 25 bin kişinin organ beklediği ülkemizde organ nakil oranları ne yazık ki gelişmiş ülkelerdeki oranların çok altında. Binlerce hastanın bazen yıllarca sağlıklı bir organ veya doku bulabilmek umuduyla beklediğini belirten Yılmazkaya pandemi süresince bağışların çok düştüğünü ifade etti.

Organ bağışı konusunda toplumun farkındalığını artırmanın ve teşvik etmenin önemine dikkat çeken ve organ bağışı konusunda toplumda yanlış inanışların olduğunu belirten Yılmazkaya, “Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir” dedi.

Yılmazkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi de organ bağışıdır.”

Her Bağış Yeni Bir Hayattır

Yılmazkaya, “Yaşamak da güzel yaşatmak da… Her bağış bir hayattır! Organ bağışı ile başkalarına hayat olalım, insanlara umut olalım! Organ Nakli Haftası içinde olduğumuz bugünlerde organ bağışı bekleyen binlerde insana umut olabiliriz.

3-9 Kasım tarihleri arasını Organ Bağışı Haftası olarak kutlamaktayız. Organ bağışı ya da bir başka deyişle uzuv bağışı kişinin hayattayken kendi özgür istemiyle uzuvlarının bir bölümünü veya tamamını ölümden sonra başka hastaların rehabilitasyonunda kullanmak üzere vasiyet etmesi istemidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes uzuv bağışında bulunabilir. Ülkemizde 22.288 böbrek, 2.232 karaciğer, 1.162 kalp, 295 pankreas, 89 akciğer nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Organ bağışını bekleyen hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Her bağış yeni bir hayattır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.