Hava Durumu

2020’ye dev bütçe…

Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3.Birleşim Toplantısında Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyelerinin 2020 yılı bütçeleri görüşüldü. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Gider Bütçesi 1 milyar 700 milyon TL, gelir bütçesi ise 1 milyar 480 milyon lira olarak belirlendi. Toplantıda 2014 öncesi dönemden kalan borçlar, bütçenin belirlenmesinde yapılan hatalar tartışma konusu oldu. Toplantıda CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç’in kamuoyunu yanıltıyorsunuz sözlerini eleştiren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Biz bakkal dükkanı yönetmiyoruz” sözleri ile tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2019 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2019 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
2020’ye dev bütçe…

Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3.Birleşim Toplantısında Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyelerinin 2020 yılı bütçeleri görüşüldü. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı Gider Bütçesi 1 milyar 700 milyon TL, gelir bütçesi ise 1 milyar 480 milyon lira olarak belirlendi. Toplantıda 2014 öncesi dönemden kalan borçlar, bütçenin belirlenmesinde yapılan hatalar tartışma konusu oldu. Toplantıda CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç’in kamuoyunu yanıltıyorsunuz sözlerini eleştiren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Biz bakkal dükkanı yönetmiyoruz” sözleri ile tepki gösterdi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak Başkanlığında yapıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin 2020 Mali Yılı Bütçeleri görüşüldü. Buna göre 2020 Mali Yılı Bütçesi belli oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 Yılı Gider Bütçesi 1 milyar 700 milyon TL, gelir bütçesi ise 1 milyar 480 Milyon TL olarak belirlendi. Yoğun tartışmalara neden olan Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin 2020 Mali Yılı Bütçeleri oy birliği ile kabul edildi.

“600 MİLYON LİRA FAİZ ÖDENMİŞ”

Toplantıda söz alan CHP Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, “Cari harcamalarla yaptırım hizmetlerini denkleştirdiğinizde denk bütçe ile dengelemiş oluruz. Tabi bunun için şeffaf şaibesiz bir ihale usulünün ortaya konulması gerekiyor. Mali tabloyu incelediğimizde tüketime yönelik alımlar var. 710 milyon gibi bir rakam var. 93 milyon personel giderleri var, faiz giderleri var 254 milyon. Böyle giderse üç yıl içinde yatırım harcamaları azalacak cari harcamalar da artacaktır. 2020 yılı bütçesine baktığımızda 1 milyar 480 milyon gibi bir bütçemiz var. 1 milyar 700 milyon gibi de bir gider bütçemiz var, 220 milyon civarında da bir finans açığımız var. Gelir bütçesine oran yüzde 17. Çok korkunç bir rakam. Gider bütçesine oranı da 14.95. 2015-2018 yılı faiz giderlerine baktığımızda faiz giderlerinin 407 milyon olduğunu görüyoruz. 2019 yılındaki tahmini faiz giderinin 200 milyon olduğunu var sayarsak beş yılda 600 milyon gibi bir rakam faize gitmiş” dedi.

“DEPREM MASTER PLANI TARTIŞILDI”

Meclis toplantısında Deprem Master Planı gündeme geldi. Meclis üyesi Yılmaz Kireç, Deprem Master Planının pazarlık usulü ile bir firmaya verilmesini eleştirdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Latif Karadağ, “Deprem Master Planı ile ilgili çalışmalarla ilgili bir soru işareti olduğu belirtildi. Bahsedilen konu Deprem Master Planı hazırlık çalışması raporudur. NE olduğu belli olmayan bir firma dendi ancak bu firmada içerisinde ODT ve GAÜN’den hocalarımızın bulunduğu bir ekip var. Her biri alanında otorite olan 5 tane hocamızın içerisinde bulunduğu kısımda çalışma yapıldı. Hazırlık çalışması bitti. Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası’nın dahil olduğu bir süreç yürütüldü. Tüm toplantılar paralel yürütüldü, İnşaat Mühendisleri Odamız ile birlikte bir çalıştay yapıldı. Deprem Master Planı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

ESKİ DÖNEM-YENİ DÖNEM TARTIŞMASI YAŞANDI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ihale usulü gayet şeffaftır. Kamu ihale yasasında gereken usuller uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Pazarlık usulü ihalelerin bütçemize oranı binde 5. Gerçekten ihtiyaç ve zorunluluk olduğunda kullandığımız bir yöntem. Açık ihale yöntemi uygularız biz. Faiz döngüsüne baktığımızda Büyükşehir Belediyesi olarak GASKİ’nin geçmişte yaptığı borçlanmalardan dolayı Büyükşehir Belediyesi’nden kesilen para 720 milyon TL’dir. Hazine Müsteşarlığı bu masrafları Büyükşehir Belediyesine gelen bütçeden kesmektedir. 1 katrilyon 768 milyar 768 bin TL GASKİ borçluymuş. Döviz olarak bugünkü hesaptan 1 milyar 300 milyon döviz borcu ile biz GASKİ’yi devralmışız. Büyükşehir Belediyesi’nin bu borçlanması tamamen 2014 yılından önce GASKİ’nin yapmış olduğu borçlanmalardan kaynaklıdır.”

KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRME SÖZ KONUSU OLAMAZ

Kireç’in kamuoyunu yanıltıyorsunuz sözlerini konuşan Toprak, “Büyükşehir Belediyesi, GASKİ’nin borçlanmalarına kefil olduğunu için Büyükşehir Belediyesi’ne gelmesi gereken paralar kesiliyor. Son 5 yılda yapılan kesintiler 720 milyon TL’dir. Bizim faiz ödemelerimizin ana nedeni geçmişten gelen borçlardır. Kamuoyunu yanıltmadık. 2014 yılının öncesindeki GASKİ’nin borçlarından kaynaklanıyor. Biz bakkal dükkanı yönetmiyoruz. Burası bir kamu kurumu yönetimine dahil, İç İşleri Bakanlığı Müfettişleri tarafından denetleniyor. Kamuoyunu yanıltmamız söz konusu olamaz. Bizim kesintileri GASKİ’nin borçlarından kaynaklıdır, Büyükşehir Belediyesi mali tablosu içerisinde yer almıyor.”

İLÇELERİN BÜTÇELERİ BELLİ OLDU

Sözlerini sürdüren Toprak, “İlçe belediyelerimizin gelir gider bütçelerine baktığımızda Şahinbey İlçemizin geliri 920 milyon gideri 920 milyon, Şehitkamil İlçesi geliri 500 milyon gideri 500 milyon, Nizip İlçesi geliri 82 milyon gideri 82 milyon, Nurdağı İlçe Belediyesi geliri 40 milyon gideri 40 milyon, Oğuzeli Belediye Bütçesi geliri 36 milyon gideri 36 milyon, İslahiye Belediye Bütçesi geliri 35 milyon gideri 35 milyon, Araban Belediyesi gelir bütçesi 20 milyon 376 bin 720 TL, gideri 20 milyon 376 bin 720 TL, Yavuzeli Belediyesi gelir bütçesi 18 milyon 500 bin,  gideri 18 milyon 500 bin, Karkamış Belediye gelir bütçesi 16 milyon gider bütçesi 16 milyon TL’dir” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin 2020 Mali Yılı Bütçesi oy birliği ile kabul edildi.

FADILOĞLU’NDAN CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNE ELEŞTİRİ

Toplantıda söz alan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, CHP’li meclis üyelerini eleştirdi. Fadıloğlu,”Şehitkamil Belediye Meclis Toplantısında 2020 Mali Yılı Bütçesi oylanırken ret veren meclis üyesi arkadaşlarımız burada oybirliği ile bütçeyi oyluyor. Bu tutumlarını eleştiriyorum” dedi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.