Hava Durumu

185 bin öğretmen emekliye ayrıldı!

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya’nın öğretmenlerle ilgili yazılı soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde görev yapan ve emekliye ayrılan öğretmen kadrolarıyla ilgili çarpıcı rakamlar verdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2020 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2020 17:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
185 bin öğretmen emekliye ayrıldı!

AKP döneminde gerçekleşen kadrolaşma ve mobbing sürecinden en fazla eğitim emekçilerinin nasiplendiğinin altını çizen Yılmazkaya, Milli Eğitim Bakanlığı veri kayıtlarına göre sadece son 17 yılda 184.174 öğretmenin emekliye ayrıldığını vurguladı.

AKP iktidarının eğitimi siyasallaştırmasının öğretmenlerin psikolojisini bozduğunu vurgulayan Yılmazkaya idealist duygularla mesleğe başlayan öğretmenlerimiz baskılar ve mobbingler yüzünden emekliliğe zorlanıyor” dedi.

Bakanlığın 2020 verilerine göre Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmen sayısı 860.688 olarak görülmekte. Bunların 85.426’sı Türkiye genelindeki eğitim kurumlarında yönetici kadrolarında bulunmakta.

Son yıllardaki siyasi kadrolaşmalara değinen Yılmazkaya, “Türkiye’deki öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları geçtiğimiz yıllar içinde sürekli gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, siyasi kadrolaşma ile okul dönüşümleri, özür grubu atamalarında yaşanan sorunlar, eğitim yöneticilerinin sendikal-siyasal referanslara göre belirlenmesi yaşanan sorunları daha da arttırmıştır” dedi.

Kronik Hastalığı Olan Binlerce Öğretmen Risk Grubunda

Milli Eğitim Bakanlığının yüz yüze eğitim çalışmaları ve öğretmenlerin kronovirüs sürecindeki kaygıları üzerinde değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, koronavirüs salgını nedeniyle birçok meslek grubunda olduğu gibi eğitim camiasında yıllarca emek vermiş öğretmenlerin arasında kronik rahatsızlığı olan birçok kişi bulunmakta. Kronik hastalığı olan binlerce öğretmen risk grubunda olduğu için öğrencileriyle temas etmemek adına emekli olmayı bekliyor. İktidar, bu konudaki yanlış tutumu nedeniyle kronik rahatsızlığı olan insanların sağlığıyla ve geleceğiyle oynamaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve kronik rahatsızlığa sahip insanların, koronavirüs salgını gibi durumlarda çok daha büyük risk altında olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuş bir gerçektir. Bu gerçeklerden ötürü kronik hastalığı olan insanların salgın hastalıklara yakalanmamak için çok daha dikkatli olması gerekiyor.

Pandemi süreciyle birlikte yeni koşulların oluştu dünyada ve ülkemizde insanların yaşam kaygıları ve sağlık sebeplerinden ötürü tedirgin oldukları görülmektedir.

Emeklilikte yaşa takılanlar arasından ilk etapta kronik rahatsızlığı olan çalışanlar için Covit-19 süreci de göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı tanınması gereklilik arz etmektedir.

Kronik hastalığı olan binlerce öğretmenimizde risk grubunda olduğu için öğrencileriyle temas etmemek adına emekli olmayı bekliyor. Böylelikle boşalan kadroların yerine atanmayı bekleyen binlerce genç öğretmenimiz atanabilir. Bu durum birçok meslek grubunda çalışan kronik rahatsızlığı olan insan için geçer. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının gerekli çalışmaları yaparak öğretmenlerimize bu kolaylığı sağlaması gerek” ifadelerini kullandı. 

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.