H SINIFI EHLİYETİ OLANLAR

“Engellilerin almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engellilerin engel durumuna göre A ve B sınıfı olarak değiştirilmektedir. Engelliler hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporuna göre trafik şube müdürlüğüne ve kursa müracaat edip A veya B sınıfı olarak ehliyetlerini alacaklar. Kullanacakları araçlar engellinin durumuna göre özel tertibatlı ise ehliyetine özel tertibatlı araç kullanabilir yazacak. Otomatik şanzımanlı araç kullanmak yeterli ise ehliyetine otomatik şanzımanlı araç kullanabilir yazacak. H sınıfı ehliyeti olan vatandaşlarımız ise alacakları sağlık kurulu raporu ile bulundukları illerdeki trafik şube müdürlüklerine giderek ehliyetlerini A veya B sınıfı olarak alacaklar”

MADDE32 ‒ Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 10 ‒ Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren;
a) A1 sınıfı sürücü belgeleri M ve A1sınıfı sürücü belgesi,
b) A2 sınıfı sürücü belgeleri M, A1,A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,ğ*
c) B sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B,D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,
ç) C sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B,D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,
d) D sınıfı sürücü belgeleri M, B1, B,BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,
e) E sınıfı sürücü belgeleri(28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D,DE ve F sınıfı sürücü belgesi,
f) E sınıfı sürücü belgeleri(28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,
g) F sınıfı sürücü belgeleri M ve F sınıfı sürücü belgesi,
ğ) G sınıfı sürücü belgeleri M ve G sınıfı sürücü belgesi olarak değiştirilirler.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış ve sahibine römork takarak araç kullanma yetkisi veren sürücü belgeleri veya sürücü sertifikaları yeni sınıf sürücü belgeleri ile değiştirilirken yeni sınıfına ilave olarak “E” ibaresi eklenir. Sürücü kursuna kayıt yaptırmış olanlar için de bu fıkra hükmü uygulanır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce motorlu taşıt sürücü sertifikası sahibi olanlar ile sürücü kurslarına kayıt yaptırmış olanlar için de yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ten önce sürücü belgesi sahibi olanlar, sürücü belgelerini belirlenen süre içerisinde değiştirinceye kadar, sahip oldukları sürücü belgesi sınıfının birinci fıkrada belirtilen karşılığı olan sınıf ile kullanılan araçları sürmeye yetkilidir.“H”sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre“A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.

Sürücü belgelerinin değiştirilebilmesi için;
a) İlgililerin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirlenen sağlık şartlarını taşımaları,
b) İlgililerin bu Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen hükümlülükle ilgili şartları taşımaları,
c) Herhangi bir nedenle sürücü belgesi geçici olarak geri alınmış ise iade edilme şartlarının gerçekleşmiş olması gereklidir.
Bu madde kapsamında yapılacak değiştirme işlemlerinden harç alınmaz. Ancak indirimli değerli kâğıt bedeli olarak 13 Türk Lirası ve 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesinin son fıkrası kapsamında da 2 Türk Lirası bedel ödenir.
Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılır. Ancak, ilgililerin başvuruları halinde, gerekli harçlar ve indirimsiz değerli kâğıt bedeli ödendikten sonra kendilerine geçersiz sayılan sürücü belgesinin karşılığı olan yeni sürücü belgeleri verilir. Ancak, sürücü belgeleri çeşitli nedenlerle geri alınmış olanlar ile mücbir sebeplerle sürücü belgelerini bu madde kapsamında belirlenen sürelerde değiştirmeyenlerden de belgelerinin değiştirilmesi sırasında harç alınmaz.
Değiştirilen eski tip sürücü belgelerinin geri alınması, saklanması ve imhası ile değerli kağıt bedellerinin zimmet kayıtlarına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.

Kazalardan Uzak Engelsiz Yaşam Dileklerimle…