Türkiye’nin en büyük ihracat şehirlerinden olan Gaziantep’te son dönemlerde dövize bağlı olarak hammadde ve konteyner sıkıntısı yaşanıyor.  Hindistan ve Suudi Arabistan’dan ihraç edilen iplik hammadde fiyatlarının yüz 100’e varan oranlarda zamlandığı, döviz kuruna bağlı olarak artan fiyatlar nedeniyle kriz yaşandığı öğrenildi. Öte yandan geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden Konteyner sorununun da başta halı sektörü olmak üzere OSB’de iş yapan tüm sektörleri etkiledi.

HALICILAR, 15 GÜN ÜRETİMİ DURDURACAKTI!

Gaziantep OSB’de yaşanan iplik krizinin ardından Gaziantep Halıcılar Odası’nda yapılan toplantıda, Halı üretimi yapan çok sayıda firmanın 15 gün süreyle üretimi durdurma kararı aldığı sonrasında ise bu kararın uygulanmadığı ileri sürüldü. OSB’de yaşanan hammadde krizine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer, “Yaşanan hammadde krizi devam ediyor. Piyasada polipropilen hammaddesi bulunmadığı için fiyat belirsiz. Jütte ise sıkıntı yok ancak fiyatlar yüksek. Dünya genelinde bu ürünün yüzde 7’sini biz kullanıyoruz. Bu hammadde yalnızca halıda değil, pek çok sektörde kullanılan bir ürün oluyor.

“HAMMADDE FİYATLARINA GELEN ZAMLARI, SATIŞA YANSITAMIYORUZ”

Önceki aylara oranla iplikte hammadde fiyatlarının yükseldiğini kaydeden Törer, “Çok uzun bir süre değil, 6 ay öncesinde 1100 dolardan satın alıyorduk, şu anda ise 2 bin 500- 2 bin 750 dolara satılıyordu. Şimdilerde ise bu fiyatlardan ürün bulup satmak oldukça güç. Hammadde fiyatlarına gelen zamları, satışlara yansıtamıyoruz. Çok acil olmadığı sürece yeni siparişler alınmıyor.”

“KONTEYNER BULAMIYORUZ”

 Konteyner konusunda sorunların devam ettiğini kaydeden Törer, “Konteynerde, hem fiyat artışı hem de bulunmama sorunu devam ediyor. Yalnızca halı ile ilgili değil tüm ihracatçıların sorunlarının başında konteyner sorunu geliyor. Tüm fabrikalarda stok durumda bulunan ürünlerin gönderimi için konteyner bulamıyoruz.”

HAMMADDE VE KONTEYNER SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Halı üreticilerinin 15 gün süreyle üretime ara verme düşüncesinin olduğunu kaydeden Törer, “Daha önce böyle bir düşünce vardı, bu karar uygulanmadı. Hammadde bulamayan üretici, üretimi durdurmak zorunda kalacak. Bir an önce bu sıkıntının çözümlenmesi amacıyla üretimi düşürelim düşüncesi vardı ancak uygulanmadı. Pazar günleri fabrikalarımız çalışmıyor, bazı firmaların cumartesi günü de üretim yapmadıklarını duyuyoruz. Umuyoruz ki en kısa zamanda hammadde ve konteyner sorunu çözüme kavuşturulur” diye konuştu.

A.DUMAN

Editör: Haber Merkezi