Gaziantep haberleri, Gaziantep son dakika, Gaziantep gündemi, Gaziantep olay, Gaziantep gazeteleri,
Hava Durumu

Kira Krizine Arabulucu Çözümü

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun 1 Eylül’de başlayacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2023 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kira Krizine Arabulucu Çözümü

Bakan Tunç’un arabuluculuk açıklamasının ardından gözler, yüzde 25 zam sınırına uymayan ev sahiplerinin konutlarını fahiş fiyatlarda kiraladığı Gaziantep’e çevrildi. Kiracılar konut fiyatlarındaki anlaşmazlıkları 1 Eylül’den itibaren arabulucu ile çözümleyecek.
Depremin ardından daha da yükselen kira fiyatlarının önüne geçmek imkânsız bir hal alırken diğer yandan ‘Kira Kanunu’ gibi yasal düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Ev sahiplerinin açık arttırma usulü ile evlerine civardaki piyasaya göre fiyat belirlemesi gayrimenkulü serbest piyasaya çeviriyor. Konuyla ilgili çalışmalar başlatan Adalet Bakanlığı, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk döneminin 1 Eylül’de başlayacağını duyurdu. 
“YASADA TAHLİYE DE VAR”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira sözleşmesinden dolayı artırımın yüzde 25’i geçemeyeceğini ifade ederek, "Zam konusunda yüzde 25 sınırı var. Sözleşme olduğu için yüzde 25’i geçemez. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim yüzde 26 yapmak istedi. Kiracı imzalamaz ama. Ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da gerekçeleri var. Yüzde 25’lik artışı ödemiyorsa o konuda sıkıntı yok. İhtiyaç nedeniyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin" dedi.
Bakan Tunç, "kira artışı konusunda davaların arttığı"’ iddialarına ilişkin, "Artmış olabilir. Arttırmadıysa kirayı tahliye yoluna başvurmuştur. Bu kiracıyı koruyan bir şey. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor. Arabuluculuk da 1 eylülde başlıyor" yanıtını verdi. 
GAZİANTEP’TE KİRA DEPREMİ 
Ev sahiplerinin kiracılarına evlerini yüksek tarifeden kiraladığı Gaziantep’te, vatandaşın talep edilen kira fiyatlarına güç yetiremediğini ifade eden Emlak Danışmanı Batuhan Kızılaslan, “Kira fiyatlarını kontrol altında tutmak nerdeyse imkânsız. Konuyu ancak Cumhurbaşkanlığı makamı halledebilir özellikle de Gaziantep’te. Mesela şu anda arazi fiyatları da fırlamış durumda, Körkün bölgesinde villalar iki katına çıktı, mülkler fiyatları üzerine iki kat zam koydu. Yeni yasa tasarısının ve kira sözleşmesindeki yüzde 25’lik artış sınırının Gaziantep’te bir etki bulacağını ne yazık ki zannetmiyorum, çok zor… Sektör serbest piyasanın elinde olduğu için yazılan cezalarında kar edeceğini düşünmüyorum. Kimse yüksek fiyattan kiraladığı evin fiyatını sonrasında geri düşürmez” şeklinde konuştu. 
SÜREÇ NASIL İZLENECEK?
Kira uyuşmazlıklarında mahkemelere gitmeden barışçıl şekilde çözüm için atılan arabuluculuk adımında ise Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak.
Bu uyuşmazlıklarda 1 Eylül’den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül’de uygulanmasına başlanacak arabuluculukla yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığının, mahkemelere gitmeden en fazla bir ayda çözüme kavuşturulması bekleniyor.
Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek. CEYDA BOZKURT 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.