Gaziantep'in Şehitkamil ilçesine bağlı Cerit Yeni Yapan Köyü, yeni bir taş ocağının açılmasına karşı ortaya çıkan trafik sorununu arttıracağını söyleyen köylüler taş ocağı yapımına karşı eylem düzenledi.

1 Ocakta kargolar çalışıyor mu? 1 Ocakta kargolar çalışıyor mu?

“Gelin görün halimizi”

Nakliyeçiler Oda Başkanı Teyfik Göğüş, “Gaziantep genelinde 12 taş ocağı var 6’sı burada ve hala yenisini yapmaya çalışıyorlar. Bölgemiz tescilli sof bölgesidir. Tarım arazi bakamından oldukça verimli bir alanda yaşıyoruz. Bu taş ocağı yapılırsa ne tarım kalacak, ne ağaç. Biz bu bölgede insanca yaşamak için yeni bir taş ocağı kurulmasını istemiyoruz. Eğer bu bölgede taş ocağı kurulmak isteniyorsa bizi alsınlar başka bir yere taşısınlar. Ne hikmetse ocak kurulan tek yer burası. Tüm siyasetçilere sesleniyorum. Eğer taş ocağı kurmak istiyorsanız önce bir gelin sizi misafir edelim. Gelin görün halimizi. Bölgede yaşayan 20 bin kişi var. Herkes mağdur ediliyor. Burda taş ocakları yüzünden bir sürü kaza oluyor. Eğer yeni bir tane daha açılırsa kaza oranı da artacak. Biz devletimizin yanında olduk her zaman. Kimse sof bölgesindeki vatandaşlar devlete karşı çıktı, eylem yaptı diyemez. Öyle bir algı oluşturuluyor ki bize bölgedeki ocaklara neden müdahale ediyorsunuz diye soruyorlar. Biz kimseyi örgütlemiyoruz sadece bölgemiz için çabalıyoruz. Biz bu yolu ölüm yolu olarak belirledik. Ocak yapılacağına yol yapılsın. “ dedi.

“Çocuklarımız tehlikede”

Köyde yaşayanların, özellikle okul çağındaki çocukların taş ocağından dolayı tehlikeye atıldığını belirtiyor. Göğüş, Gaziantep genelinde mevcut 12 taş ocağından altısının bulunduğu Sof Bölgesi'nde bulunduğunu belirterek, “20 bin kişi mağdur ediliyor. Taş ocakları nedeniyle meydana gelen kazaların sayısı her geçen gün artıyor yenisi yapılınca daha da artacak”dedi.

“Ağaçlar yok oluyor,deprem oluyor sanıyoruz.”

Sof Cerit Obaları 17 Köy Dernek Başkanı Memik Aktaş ise, mevcut durumun ciddiyetine dikkat çekti. “Bölgemiz için iyi şeyler çabalarken, bu ocak başımıza çıktı. Öyle bir toz geliyor ki ağaçlarımız yok oluyor. Bazen yer titriyor, deprem olduğunu sanıyoruz ve çok korkuyoruz” diyerek, bölgedeki yapısal endişelerin her geçen gün arttığını söyledi.

“İnsanca yaşamak istiyoruz”

Köylüler, siyasetçilere seslenerek, “Gelip halimizi görün. Eğer taş ocak kurulacaksa, bölgedeki ocakların zararlarının giderilmesi için öncelikle bir çözüm bulunsun” çağrısında bulundu.
Bölge halkı, taş ocağı yerine yol ve insanca yaşam koşullarının sağlanmasını talep ediyor. Mücadelelerinin sadece kendi yaşam alanları için değil, gelecek nesiller için de olduğunu vurgulayan köylüler, seslerinin duyurmak için çabalıyor.

Editör: Haber Merkezi