GİBTÜ'den uluslararası çalıştay GİBTÜ'den uluslararası çalıştay

Etkinliğin açılışında konuşan GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin tarihsel önemine değindi. Doç. Dr. Tansü, cemiyetin ideolojileri, vatanseverlikleri ve tüm liderlerinin şehit edilmesinin yanı sıra Osmanlı Devleti’nin son büyük savaşı ve I. Dünya Savaşı’ndaki rollerinin, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Ortadoğu politikalarının sıkça tartışılan konular olduğunu belirtti. 

Konferansta konuşan GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Uzunaslan, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin temellerine ve dönemin siyasi atmosferine değinerek, cemiyetin tarihsel bağlamda nasıl şekillendiğini ve uyguladığı politikaların önemini vurguladı. Prof. Dr. Uzunaslan, Türkiye’nin kurucu dinamiklerini oluşturan İttihat ve Terakki mensuplarının hiçbirinin yataklarında ölmediğini, birinin Tiflis'te bir suikast sonucu, diğerinin ise Berlin'de bir suikastla hayatını kaybettiğini belirtti. Uzunaslan ayrıca, “Birbirine son derece bağlı, iyi Müslümanlar ve dini bütün insanlardı. Ancak son zamanlarda İttihat ve Terakki’ye yönelik garip bir bakış açısı oluştu” diyerek, cemiyetin son dönemde adeta dış odaklı bir grup olarak gösterildiğine dikkat çekti.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artuç ise İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne karşı oluşturulan yanlış algıları ele alarak şu değerlendirmelerde bulundu: “1915 Ermeni olaylarının Batı kamuoyu tarafından sürekli gündeme getirilmesi bizi İttihat ve Terakki ile ilgili daha derinlemesine araştırmalar yapma zorunluluğuna yönlendirdi. Bu dönemi yok sayarsak, I. Dünya Savaşı’nı da göz ardı etmiş oluruz. I. Dünya Savaşı’nı anlamadan, Trablusgarp Savaşı’nı bilmeden olmaz. Kut’ül-Amare Zaferi’nden bile geç haberdar olduk.” diyerek bu eksikliklerin, tarihi doğru bir şekilde kavrayabilmemiz için büyük bir engel oluşturduğunu ve geçmişimizin bu önemli dönemini anlamadan bugünü doğru değerlendiremeyeceğimizi vurguladı.

Program, GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Murat Kütük’ün katılımcılara teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.

Editör: Samet Koçum