Rektör Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, inceleme sırasında yaptığı açıklamada, Nurdağı Meslek Yüksekokulu’nun hem uygulamalı eğitime yaptığı katkılarla hem de bölge tarımını destekleyen projeleriyle önemli bir misyon üstlendiğini ifade etti. Prof. Dr. Doğan, “Üniversite olarak eğitimin teorik boyutu kadar uygulamalı eğitim süreçlerini de önemsiyoruz. Nurdağı Meslek Yüksekokulumuzun 450 dekarlık uygulama arazisi, öğrencilerimizin sahada deneyim kazanmasına olanak tanırken, yürütülen tarımsal üretim faaliyetleriyle bölge tarımına da ciddi katkılar sağlıyoruz. Bu çalışmaların bölgedeki çiftçilerimize de örnek teşkil etmesi bizim için çok değerli” diye konuştu. 

Doğan, ekmeklik buğday ve karakılçık buğdayı üretiminin önemine de değinerek, atalık tohumların korunup yaşatılması gerektiğini belirtti. Doğan, “Türk mutfağının temel gıda maddesi olan buğday üretimi, tarım politikalarımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Nurdağı Meslek Yüksekokulumuzda nesli tükenme tehlikesi altındaki Karakılçık buğdayının organik olarak üretimini yaparak bu değerimizi yeniden yaşatıyoruz. Ayrıca bu ürünlerin işlenip tüketiciye sunulması, tarım ve gıda sektöründe katma değer yaratmak açısından önemli” ifadeleri kullandı. 

“Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler, Geleceğin Tarımı Olacak”

Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya genelinde hızla önem kazandığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, bu alandaki çalışmaların daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz  ile Nurdağı Meslek Yüksekokulumuz arasında yapılan iş birliği sayesinde tıbbi ve aromatik bitkilerde önemli ilerlemeler kaydettik. Çörekotu, kimyon, anason ve aspir gibi bitkilerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu ürünlerin sağlık, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanımı her geçen gün artıyor. Bu alandaki çalışmalarımız, Gaziantep’in tarım ve sanayi entegrasyonuna büyük katkı sağlayacaktır.” 

“Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler, Geleceğin Tarımı Olacak”

Moringa bitkisi üretimi üzerine yapılan çalışmaları da memnuniyetle karşıladığını belirten Doğan, bu projenin sosyal fayda sağladığını dile getirdi. Doğan, “Kadın girişimciliği desteklemek, üniversite olarak önem verdiğimiz konulardan biri. Moringa Antep Kadın Kooperatifi ile yürütülen ortak çalışma, kadınlarımızın tarımsal üretimde aktif rol almasını sağlıyor. Moringa gibi stratejik değere sahip bir bitkinin bölgede üretilmesi, hem ekonomik hem de sosyal anlamda dönüşüm yaratacaktır. Ayrıca, Nurdağı Biberine Değer Katan Kadınlar Projesi, yüksekokulumuz ve Nurdağı İlçe Belediyesi koordinatörlüğünde, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülmektedir. Proje kapsamında kursiyerlere, teknik personelimiz tarafından biber yetiştiriciliğinden markalaşmaya kadar çeşitli konularda eğitimler verilmektedir.” şeklinde konuştu. 

Güzel Yarınlar Hareketi Tırı GAÜN Kampüsünde Güzel Yarınlar Hareketi Tırı GAÜN Kampüsünde

Rektör Prof. Dr. Doğan, ziyaretinin sonunda Nurdağı Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muhammet Ali Gündeşli ve öğretim elemanlarına teşekkür ederek, üniversite bünyesinde yapılan tarımsal çalışmaların devam edeceğini ve bu projelerin bölge tarımına katkılarını artırarak sürdüreceğini belirtti.

Editör: Samet Koçum