1 Mayıs‘ın tarihi 1 Mayıs 1886 yılında Amerika’daki işçilerin günde 12 saat haftada ise 6 günlük çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları büyük gösteriye dayanmaktadır. Sadece işçilerin değil aynı zamanda emekçilerinde bayramı olan 1 Mayıs artık ülkemizde “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaktadır.
Adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için her 1 Mayıs’ta sadece ülkemizde değil istisnasız tüm dünyada hem gösteriler, hem etkinlikler hem de kutlamalar yapılmaktadır. 1 Mayıs’ta emeğin kutsallığı ve adil gelir dağılımı için mücadele edilen gündür.
Bu yıl etkinlikleri hazırlayan komite. “Bizler bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini alarak, ülkemizin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde umudumuz ve hasretimiz olan memleketin resmini çizeceğiz. Emeğimize, ekmeğimize, işimize, geleceğimize ve memleketimize sahip çıkarak, barış içinde savaşsız sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma umudumuzu 1 Mayıs meydanlarında yükselteceğiz. Haydi, 1 Mayıs’a, haydi emek ve dayanışma bayramına, haydi kırkayak parkına” cümleleriyle çağrıda bulunmuştu.
Buraya kadar sorun yok. Öncelikle 1 Mayıs, programını hazırlayan herkesin ellerine, yüreklerine sağlık.
Ülkemizde birçok işçi sendikası var. Bu işçi sendikaları Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanan bir günde, siyasi partiler destek vermesine rağmen meydanları dolduramadı. Bizler kendi davamıza, sıkıntılarımıza, kıdem tazminatımıza sahip çıkmazsak, kim çıkacak?
Meydanlara gelenlerin amacı belliydi. Hakça, adil paylaşım, emeklerinin değer görmesi, partisi, dili, dini kimseyi ilgilendirmiyordu. Kırkayak parkını dolduramamanın en büyük sorumlusu sendikalar…
Tüm-Tis, KESK, Eğitim-Sen gerçekten örgütlü bir yapı olduklarını ortaya koyarken, yönetim kadrosunu bile meydanlara taşıyamayan sendikalar misyonlarını tamamlamış, üyelerinin sendikalarına aidiyet duygusu, inancı kalmamış.
Benim lafım, kendi davaları için birlik sağlayamayanlara…
Bakın sessiz sedasız kıdem tazminatımız elimizden gidiyor. Üstelik hakkımızı alabilmek için dayanışıp, birlikte hareket etmek gerekir. Bir kutlama Yeşilsu’da, bir kutlama Kırkayak parkında böyle parçalanmış, bölünmüş bir görüntünün kimseye faydası olmaz.
Bu parçalanmış görüntüyü nasıl okumak gerekiyor.
Emek mi, dayanışma mı?