Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin üniversitelerinde görevli araştırmacılara ARDEB 1001 Programı kapsamında Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA ve TEKNOÇABA çağrılarına ilişkin toplantıya ev sahipliği yaptı.
Deprem bölgesinde yer alan üniversitelerden yaklaşık 170 akademisyenin katıldığı toplantıda, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK ARDEB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurper Güz ve TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk Selek ve Destek Programları İzleme ve Koordinasyon Müdürü Mürüvvet Kübra Gürbüz tarafından TÜBİTAK projeleri ve yeni proje çağrıları hakkında katılımcılara bilgilendirmeler yapıldı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, toplantıda TÜBİTAK ve AFAD arasında eş finansman modeliyle ortak bir deprem çağrısı düzenlenmesi planlanmış ve iki Kurum arasında imzalanmış olan iş birliği protokolü çerçevesinde, “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı Ortak Çağrısı” başlıklı özel bir çağrı açtıklarını müjdeledi.
Bu proje kapsamında jeodinamik araştırmalar ve depremin sosyo-ekonomik boyutu, toplumsal ve çevresel yaygın etkileri, depreme yönelik dijital teknolojiler ve cihazlar, depreme yönelik inşaat modelleri ve atık yönetimi, deprem yönetimine yönelik senaryo, kestirim ve analiz çalışmalarına destekler verileceğini belirtti.
Prof. Dr. Mandal, Ar-Ge ve yenilik konularında deprem araştırmalarının ön plana çıktığına vurgu yaparak “Afet öncesine, anına ve sonrasına yönelik araştırmalar ve teknolojilerle ülkemizin afetlere dayanıklılığını artıracak 12 Ar-Ge ve yenilik konusunu içeren destek programlarımız önceliklendirilecek.” dedi.
Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK olarak deprem araştırmalarında ihtiyaçlar doğrultusunda TÜBİTAK araştırma programları geliştirmeye devam ediyoruz. Daha etkili sonuçlar için deprem araştırmalarında ihtiyaçlar doğrultusunda mevcut araştırma programlarımızı geliştiriyor ve yeni programlar oluşturuyoruz; Platform Desteği, 1001 Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı, Özel Çağrılar ve Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışmaları Acil Destek Programı gibi afet öncesi, anı ve sonrasına yönelik planlamalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bilim tabanlı yaklaşıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Mandal, “Açık bir şekilde bilimi orta koymalıyız. Kurumsal seferberlik de önemli” vurgusu yaptı. Mandal, “Kahramanmaraş merkezli depremler odak alınarak çok disiplinli TÜBİTAK Deprem Araştırmaları yapıldı. 61 kurumdan 600’e yakın araştırmacıyı saha çalışmalarını içeren 124 projede buluşturduk.” dedi.
Daha sonra katılımcılardan gelen soruların Mandal tarafından cevaplandırılmasıyla toplantı sona erdi. Kısa bir sürenin ardından Mandal ve ekibi GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir ve öğretim üyeleriyle bir araya gelerek, üniversitenin ileriye dönük projeleri hakkında bilgi alıp deneyim ve tecrübelerini rektör ve öğretim üyeleriyle paylaştıktan sonra üniversiteye destek olabilecekleri konular hakkında bilgi paylaşımında bulundu.