DÜZ BEYAZ

Flat white kahve, son dönemlerde giderek daha fazla tanınan kahveler arasındadır. Lattelerin farklı hazırlanma yöntemleri ve lattelerin flat white kahveler arasındaki benzerlikler nedeniyle flat white genellikle yanlış bir şekilde "lattenin daha küçüğü" olarak tanımlanır. Latte, cappucino ve flat white'ın öncelikle buharda köpürtülen süt ve espressodan oluştuğu doğrudur.

Fakat kahve miktarı, sütün hazırlık süreci, sütün eklenmesi için kullanılan yöntemler gibi farklı faktörler demlenmeleri büyük ölçüde farklılaştırır. Görünüşü küçük boy bir latteyi andırsa da yapımı teknik bilgi ve ustalık isteyen bir kahve çeşididir.
 Flat white, kendine has dokusu dolayısıyla keyifli içim sunan özel kahvelerden biri olarak kabul edilir. En temel tanımıyla flat white kahve; bir veya iki atış espresso üzerine zarif ve kadifemsi bir doku oluşturmak için dökülen mikro köpüklü süt ile yapılan kahvedir.Tam olarak nerede ilk kez yapılmaya başlandığı tartışmalı bir konudur.
 The Telegraph gazetesinin haberine göre flat white kahvenin kökeni Avustralya olarak kabul edilse de Yeni Zelandalılar flat white'ın kendilerine ait olduğunu savunur. Yeni Zelandalılar, flat white kahvenin ilk kez 1984'te DKF Café'de “Derek Townsend” tarafından icat edildiğini iddia eder. Avustralyalılar ise flat white'ı keşfeden asıl kişinin, 1989'da Café Bodega'da köpüğü yanlış bir şekilde hazırlanmış bir cappucino’yu tanımlamak için flat white (düz beyaz) terimini icat eden “Fraser McInnes”olduğunu söyler.Hangi ülkenin bu demleme tarzını ilk önce keşfettiği kesin olarak bilinemese de iki ülkenin de bu yeni kahve çeşidini aynı zamanlarda tüketmeye başlandığı bilinir. Flat white’ın temel prensibi yapımında mikro köpük kullanılmasıdır. 
Yapımı sırasında espresso ile sütün tamamen iç içe geçmesini sağlayarak, espresso üzerine sütü tek bir noktadan dökmelisiniz. Cappucino’da kullanılan geniş köpükler yerine flat white yapımında yoğun köpükler oluşturmalısınız. Sıkıştırma tekniği ile kahvenizde gözle görülmesi güç gözeneklere sahip yoğunluktaki köpüklere ulaşabilirsiniz.
 Flat white’ı doğru şekilde hazırlamanız için mikro köpüğü doğru şekilde dökmeniz ve buğulamanız çok önemlidir. Sütün kabarcıklara karışmasını önlemek için, sıvıya eşit şekilde yayılmış tutarlı bir sıcaklıkta buharlaştırılması gerekir. Buna dikkat ederek elde edeceğiniz lüks mikro köpük, kahveye kremsi bir lezzet sunar.
Flat white için ideal porsiyon büyüklüğü 160-165 ml hacmindeki, lale şeklindeki kaplardır. Bu kaplar genellikle latte ve cappucino için kullanılan bardaklardan çok daha küçüktür.