Uzun zamandır Dezenformasyonla Mücadele Yasası gündemdeydi. Sonunda mecliste görüşülmeye de başlandı. Başlandı ama kafaları da karıştırdı.
Bu yasanın amacı dezenformasyonla mücadele mi, yoksa sansür mü?
Dezenformasyonla Mücadele Yasası kapsamında çok sayıda yenilik hayatımıza girecek. Bu kapsamda internet haber sitelerinde çalışan basın mensuplarına da gazetecilerin haklarından yararlanma imkanı verilecek. Çocuk kullanıcıların internet ortamında ve sosyal medya mecralarında yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Yeni yasa ile künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.
Bu gibi maddelere baktığınızda güzel, hiçbir sorun görünmüyor.
Ancak; Sosyal medya platformlarına BTK'nın denetlemesi koşulu getirilmesi ve ‘Halkı yanıltıcıyı bilgiyi alenen yaymak’ gibi bir yeni suç tanımı oluşacak, düşündürücü… Sansür mü uygulanıyor diye düşünmeden kendinizi alıkoyamıyorsunuz.
Basın Meslek örgütleri konuya tepkili, basın meslek örgütlerinin ortak yaptığı açıklamada “Yasa teklifi ifade özgürlüğünün önünde tarihimizin en büyük engeli olarak dikilecek 29’uncu madde ile ‘Halkı yanıltıcıyı bilgiyi alenen yaymak’ gibi bir yeni suç tanımı oluşacak. Muğlak ve ucu açık ifadelerle hangi savcının hangi yanlış bilgiyi yayanlarla ilgili harekete geçeceği bilinemeyecek. Sosyal medyada eleştirel paylaşımlar, ‘dezenformasyon’ olarak suçlanabilecek. Yalan haberi yapanın yanı sıra yayan ifadesi getirilerek demokrasiyi ve ifade özgürlüğü ilkesini temelinden sarsıp çökertecek pek çok uygulamayla karşı karşıya kalınacak.
Yerel gazetelerimizin ana yaşam kaynağı olan resmi ilan gelirlerinin yüzde 75 oranında azalması söz konusu olacak. Yerel gazeteler bu darbeyi aldığı takdirde çalışan yaklaşık 8 bin meslektaşımız için işsiz kalma tehlikesi doğacak. İnternet siteleri Basın İlan Kurumu havuzuna dahil edilirken, yeni kaynak yaratılmadığı için, ilan pastasından alınan pay iyice küçülecek” yorumunu yapıyor. Endişelerinde çok haklılar. Biz de aynı endişeleri yaşıyoruz.
Bu tartışmalar sonucu değiştirmeyecek. Ne yazık ki bir konu ile ilgili yasa yapılırken, o yasanın etkileyeceği sektörlerin, mesleklerin görüşlerini almamak artık olağan oldu. Nitekim Yasanın maddeleri mecliste kabul edilmeye başlandı.
Bundan sonrasını yaşayıp, göreceğiz.