Bilmenin 4 aşaması

 

Değerli Dostlarım,

Bugün bilmenin 4 aşamasından bahsedeceğiz. Bu aşamalara bakarak yaşamda hangi konularda ne kadar bilgili olduğunuzu ölçebilir veya herhangi bir konuda nasıl bilgilenebileceğinizin ipuçlarını edinebilirsiniz.

1. Aşama: Ne bilmediğini bilmeme hali. Örneğin; üniversiteye yeni başlayan bir öğrenciyi düşünün. Biomedikal Mühendisliği okuyacak. Okulun 1. günü bu öğrenci henüz neyi bilmediğini bile bilmez halde. Üniversite yolculuğunun sonunda mühendis olacağını biliyor, ama nasıl ve neye ihtiyacı var? Hiç bir fikri yok.

2. Aşama: Ne bilmediğini bilme hali. Yukarıdaki üniversite öğrencisinden devam edecek olursak, okulun ilk yılı tamamlandığında artık bu mesleği edinmek için hangi bilgileri edinmesi gerektiğini ancak bunları ne kadar bilmediğini fark ediyor.

3. Aşama: Ne bildiğini bilme hali. Öğrenci arkadaşımız artık okulun son yılına ulaşmış, sınavlarını geçmiş, mezun olmuş. Ne bildiğini biliyor. İş görüşmelerinde bunları anlatıp mesleki anlamda kendini ifade edebilir hale gelmiş.

4. Aşama: Bilinçsiz biliş hali. Biomedikal mühendisliğinden mezun arkadaşımız 10-15 yıldır mesleğini icra ediyor. Mesleğin inceliklerini derinlemesine anlamış. Bu durumu araba sürmek metaforuna benzetecek olursak arabayı sürerken vitesi, pedalları, aynayı ve direksiyonu pürüzsüz bir koordinasyonla, otomatikman yönetiyor. Gideceği noktaya vardığında arabayı nasıl kullandığının farkında bile değil. Yani bu aşama “bilinçsiz bilgelik” hali.

Peki bir konuyu 4. aşamada bilir hale gelmek için, bir başka deyişle bahsi geçen konuda “bilinçsizce bilgeleşmek” için neye ihtiyaç var?

Bence merak!

Merak, öğrenme ve bilgeleşme yolculuğunda en önemli malzeme. Bir şeyi öğrenmenin yolu yerinde ve etkili sorular sormaktan geçer. Etkili soruların yegane tetikleyicisi ise meraktır.

Siz hangi konuda bilinçsizce bilgeleşmek istiyorsunuz? Hangi konuyu merak ediyorsunuz?

“Merakı olmayan hiçbir şey öğrenemez.” Goethe

Sağlıcakla,