Başarılı yenilgi

 

Değerli Yaşamseverler,

İçinden geçtiğimiz ve ne zaman biteceğini bilmediğimiz şu çetrefilli günlerde yapabileceğimiz en faydalı şey zihnimizi katma değeri olan düşüncelerle meşgul tutmak. Bu bağlamda haydi gelin bugün “başarılı yenilgi” kavramı üzerine bir zihin egzersizi yapalım.

Başarılı yenilginin benim için tanımı şu: Yeniliyorsunuz ama kazanıyorsunuz. Yani yenilgiden edindiğiniz bir kazanç var.

Bu nasıl mümkün?

Korona virüsü bize gösterdi ki; dünya olarak doğa ananın üzerimize saldığı salgın bir hastalığı yönetmeye hazır değiliz. İnsan canı başta olmak üzere insanlığın devamını sağlayan habitat can çekişiyor. Dünya borsaları çöktü. İspanya ve İtalya başta olmak üzere birçok ülkenin sağlık sistemleri çöktü. Eğitim sistemi durdu. Almanya ve Almanya benzeri birkaç ülke göreceli olarak bu felaketten daha az hasar görüyor gibi görünüyor. Ancak nihayetinde, globalleşen dünyada herkesin kuyruğu birbirine bağlı. Yani hepimiz aynı gemideyiz. Birimize olan hepimize oluyor.

Bugün geldiğimiz noktada ahlanıp vahlanmak yerine cesurca geleceğe hazırlanmak durumundayız. Hakikaten başka çare yok. Virüs kendince dünya üzerinde ayarlamasını yaparken biz de kendi ayarlarımıza bakmalıyız. Şimdiye kadar neyi iyi yaptıysak onu bileyleyerek yolumuza devam edeceğiz. Nereyi iyi yönetmeyip görmezden geldiysek orayı bize hizmet eder şekle nasıl getirebiliriz, buna odaklanacağız. İşte başarılı yenilginin tanımı burada netleşmeye başlıyor. Yani geçmişte yaptıklarımıza takılıp kalmak yerine onlardan öğrendiklerimizle geleceği planlamalıyız.

Tüm bunlar ışığında bu virüs meselesi nihayete erip tekrar normal yaşantımız başladığında dünyada şu gelişmelerin yaşanacağını ön görüyorum:

•Uzaktan erişimle işlerimizi halledebilmenin önemini ziyadesiyle anladık. Ancak bu konuda talebi karşılayabilecek teknolojik altyapı yeterli değil. Özellikle hizmet alım satımının dijital platformlara taşınması kritik önemde. Bu konudaki altyapı yatırımlarında ciddi bir artış olacağı kesin.

•Dijitalleşmenin artmasıyla çalışma ve yaşama şeklimiz değişecek. Daha çok evden çalışıp alışverişlerimizi dijital platformlarda sanal olarak yapacağız. Bu gelişmeler yaşam ve çalışma alanlarımızı ve şekillerimizi tamamen değiştirecek.

•Ülkelerin çoğunun sağlık sistemleri bu krizde hastalara yatak yetiştiremiyor ve acı seçimler yapmak zorunda kalıyorlar. Yaşlıları kaderlerine terk edip gençleri tedavi etmek durumunda kalıyorlar. Virüsün pençesinden kurtulur kurtulmaz hükümetler sağlık sistemlerini ve politikalarını tekrar gözden geçirip salgın hastalık yönetimine hazır hale gelmek için yatırımlarını arttıracaklardır. Zira korona vakasında salgın hastalık yönetiminde dünyaca sınıfta kaldığımız aşikar. Sistem öyle kurulmalı ki doktor hangi hastanın kalıp hangi hastanın gideceği konusunda seçim yapmak durumunda kalmamalı. Hepsine bakabilecek kaynağa ve zamana sahip olabilmeli.

•Kurumlar risk yönetimi kaslarını güçlendirmek için yatırımlarını arttıracaklar. Bir virüs milyarlarca dolar değerindeki dünya borsalarını dize getirdi. Okullarda eğitimi sonlandırdı. Perakendecilerin tedarik zinciri süreçlerini alt üst etti. Bankaların ve devletlerin alacaklarını ertelemelerine sebebiyet verdi. Bunların ileriki dönemde ekonomideki etkilerini sert şekilde gözlemleyeceğiz. Bu ve benzeri riskleri daha akıllıca yönetmek için kurumlar artık kendilerine şu soruyu sormalılar:

“Neler ters gitti? Başka neler ters gidebilir? Bunları nasıl bertaraf edebiliriz?”

Farkındalığı tetikleyici, öğrenmelerle dolu sorular! Yıllarca büyük kurumlarda risk yönetimi yapmış bir yönetici olarak bu sorunun değerini yakinen bilirim.

Bunlar dünya geneli ve kurumlar için düşündüklerimin bir parçası. Hepsini yazamadım, zira sayfa yetmez... Dünyaca korona virüsüne yenildik. Ancak bu yenilgiden başarıyla çıkmak için olan bitenin bize ne öğrettiğine odaklanmalı ve bu farkındalıklarla geleceğimizi inşa etmeliyiz.

Kapatmadan evvel sizin de birey olarak kendinize şu soruyu sormanızı rica ediyorum:

“Tüm bu olan biten sonucunda benim hayatımda neler ters gidebilir? Bunları bertaraf etmek için hangi seçeneklerim var?”

Bakalım nasıl cevaplar gelecek, merak ediyorum...

“İnsan yenilince tükenmez. Pes edince tükenir.” Nixon

Sağlıkla kalın, evde kalın.