BALIĞIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!

Balık güçlü besin değeri ve zengin vitamin içeriği ile yetişkinler ve çocuklar tarafından düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken bir besindir. Haftada en az 2 defa balık tüketmeniz, fiziksel ve ruhsal sağlığınıza iyi gelecektir. Balık tüketmenin sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor. İyi bir protein kaynağı olan balık, tok kalma süresini uzatıyor. Balık- salata ikilisi de tok tutan doyurucu bir öğün olarak kesinlikle tercih edilmelidir. Balığın, kırmızı ete oranla yağ oranı daha az ve kalorisi düşüktür.

Omega3 deposu balık sağlığımızı koruyor!

Omega3 vücudun üretemediği ve balıkta bulunan faydalı bir yağ asididir. Kalp damar hastalıklarından koruyan balık kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Omega3 yağ asitleri HDL’yi (kötü kolesterol) düşürür, LDL’yi  (iyi kolesterol) yükseltir. Kolesterol metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Kanda trigliserit’in (serbest yağ asitleri) seviyesinin düşmesinin sağlamaktadır. Omega3 sayesinde bizi diyabetten koruyor, insülin işlevini arttırarak Tip2 diyabete karşı da koruyor. Bu faydalı yağ asidi Alzheimer riskini de düşürüyor. Hafızayı güçlendirmek açısından çok önemli bir besindir. Omega3 depresyona karşıda büyük fayda sağlayarak önlüyor. Kas iskelet sistemi, bağışıklık sistemi , beyin ve sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri görülmektedir. İçerisinde ki bol protein ile hücre yenilemesini sağlayan balığı yaz, kış fark etmeden sağlıklı ve güzel görünmek istiyorsanız mutlaka tüketmelisiniz.

Vitamin, mineral deposu balık!

Balık yağda eriyen vitaminler ve mineral açısından zengin bir besindir. Balıkta A,B (B1, B2, B6, B12) ,D ve K vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. İçerdiği A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, D vitamini sayesinde ise kemik sağlığını korur ve güçlendirir. Balık; iyot, demir ve çinko, fosfor ve kalsiyum gibi vücut için çok önemli mineraller bakımından da zengindir.

Balık hangi yöntemlerle pişirilmelidir?

Izgara yapmak, fırınlamak veya buharda pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Bu yöntemleri kullandığımızda besin değerini korumuş oluruz. Kızartma yöntemini tercih etmemeliyiz çünkü kızartıldığında içerisine çok fazla yağ çeker, besin değeri düşer ve kalorisi artar. Balık hafif sulu kalacak şekilde pişirilmelidir, çok fazla pişirildiği zaman besin değeri düşer ve protein kaybına uğrar.