İşçinin Alın Terini Çalıp Yeni Şirket Kurdular
Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretim yapan Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret AŞ’de çalışan 300 işçi, alamadıkları ücretlerinin ödenmesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için 8 Nisan 2024’te iş bırakmıştı. Alacaklarının tamamı ödenmeyen işçiler, direnişlerine 25 gün boyunca devam etmiş ve işten atılmışlardı. İşçilerin alacaklarını talep ederek yargı yollarına başvurmaları üzerine şirket şüpheli bir biçimde konkordato ilan etmişti. Konkordato ilanının ardından bir yıl dahi geçmemesine karşın Mega Polietilen şirketinin yeni bir marka kurduğu açığa çıkmıştı.
Konuyu meclis gündemine taşıyan EMEP Milletvekili Sevda Karaca “Şirketin ajanslara verdiği röportajlarda yeni markayla, sadece yurt içi değil, aynı zamanda uluslararası pazarlarda da rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğu söylenmiştir. Yeni bir marka açarak uluslararası pazara açılacak güçte olduğunu iddia eden şirket ise işçilere alacaklarının yalnızca yüzde 40’ını ödeme teklifinde bulunmuştur. Dünya çapında üretim yapacağını açıklayacak maddi güce sahip olan şirketin, işçilik alacaklarını ödememesi karşısında Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?” şeklinde sordu.
Bakan Varank “Teşvikleri Maaliyet Olarak Görmüyoruz” Demişt
Yeni kurulan şirkete teşvik verildiğini belirten Karaca, şirketin daha önce de devletten 3 kez teşvik aldığını ifade ederek dönemin Bakanı Mustafa Varank’ın şu sözlerini “Mega Polietilen şirketinin burada yaptığı tüm yatırımları biz teşvik kapsamında destekledik. Desteklemeye devam ediyoruz. Şu anda firmamızın bakanlığımızdan aldığı 3 ayrı teşvik belgesi bulunuyor. Bu belgelerle biz kendilerine önemli avantajlar sağlıyoruz ama emin olun biz bu teşvikleri hiçbir zaman bir maliyet olarak da görmüyoruz. Bunun gibi yatırımlar sadece Mega Polietilen değil burada verdiğimiz bütün teşvik belgeleriyle hayata geçen yatırımlar sağladığı istihdam, yaptığı ihracat göz önünde bulundurulduğunda verdiğimiz destekleri sonuna kadar hak ediyorlar. Helal-i hoş olsun diyoruz.”. Yeni kurulan şirketin de devletten teşvikler aldığı iddialar arasındadır.
EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:
Açıkça işçileri ve devleti dolandıran Mega Polietilen sahip ve yöneticileri hakkında Bakanlığınızca bir işlem yapılmış mıdır?
Dünya çapında üretim yapacağını açıklayacak maddi güce sahip olan şirketin, işçilik alacaklarını ödememesi karşısında Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?
Bakan Varank’ın Mega Polietilen’e “helal-i hoş” ettiği teşvik tutarı nedir?
Mega Polietilen şirketinin yeni kurduğu marka hangi teşviklerden ne koşullarda yararlanmıştır?
Bakanlığınız da işçiler üzerinden teşvik alıp işçilere hakkını vermeyen şirketlere yapılan teşvikleri maaliyet olarak görmüyor mu?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretim yapan Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret AŞ’de çalışan 300 işçi, alamadıkları ücretlerinin ödenmesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için 8 Nisan 2024’te iş bırakmıştır. Alacaklarının tamamı ödenmeyen işçiler, direnişlerine 25 gün boyunca devam etmiş ve işten atılmışlardır. İşçilerin alacaklarını talep ederek yargı yollarına başvurmaları üzerine şirket şüpheli bir biçimde konkordato ilan etmiştir.
Konkordato ilanının ardından bir yıl dahi geçmemesine karşın Mega Polietilen şirketinin yeni bir marka kurduğu açığa çıkmıştır. Şirketin ajanslara verdiği röportajlarda yeni markayla, sadece yurt içi değil, aynı zamanda uluslararası pazarlarda da rekabet edebilecek potansiyele sahip olduğu söylenmiştir. Yeni bir marka açarak uluslararası pazara açılacak güçte olduğunu iddia eden şirket ise işçilere alacaklarının yalnızca yüzde 40’ını ödeme teklifinde bulunmuştur.
Daha önce de devletten 3 kez teşvik alan şirket için dönemin Bakanı Mustafa Varank “Mega Polietilen şirketinin burada yaptığı tüm yatırımları biz teşvik kapsamında destekledik. Desteklemeye devam ediyoruz. Şu anda firmamızın bakanlığımızdan aldığı 3 ayrı teşvik belgesi bulunuyor. Bu belgelerle biz kendilerine önemli avantajlar sağlıyoruz ama emin olun biz bu teşvikleri hiçbir zaman bir maliyet olarak da görmüyoruz. Bunun gibi yatırımlar sadece Mega Polietilen değil burada verdiğimiz bütün teşvik belgeleriyle hayata geçen yatırımlar sağladığı istihdam, yaptığı ihracat göz önünde bulundurulduğunda verdiğimiz destekleri sonuna kadar hak ediyorlar. Helal-i hoş olsun diyoruz.” demiştir. Yeni kurulan şirketin de devletten teşvikler aldığı iddialar arasındadır.
Bu bağlamda;
Açıkça işçileri ve devleti dolandıran Mega Polietilen sahip ve yöneticileri hakkında Bakanlığınızca bir işlem yapılmış mıdır?
Dünya çapında üretim yapacağını açıklayacak maddi güce sahip olan şirketin, işçilik alacaklarını ödememesi karşısında Bakanlığınız ne tür adımlar atacaktır?
Bakan Varank’ın Mega Polietilen’e “helal-i hoş” ettiği teşvik tutarı ne kadardır?
Mega Polietilen şirketinin yeni kurduğu marka hangi teşviklerden ne koşullarda yararlanmıştır?
Bakanlığınız da işçiler üzerinden teşvik alıp işçilere hakkını vermeyen şirketlere yapılan teşvikleri maaliyet olarak görmüyor mu?