Makina Mühendisleri Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliğinde İtfaiye personellerine yönelik Asansör Kurtarma Eğitimleri başladı. Eğitimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, “Kent merkezlerindeki nüfus yoğunluğuna bağlı olarak artan çok katlı binaların ve binalarda kullanılan asansörlerin önemi ve kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde halkımızın kullandığı asansörlerin sayısının 500 binin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Dikey yapılaşma ile bu sayının her geçen gün daha da artığını söyleyebiliriz.”

“EKSİKLER GİDERİLMELİ”

“Asansörler bulunduğu binaya ait bir ekipman gibi görünse de aslında kamuya açık ve kamunun kullanımına sunulan bir ekipmandır. Aynı zamanda sürekli kullanım halinde işleyen sistemlerdir. Güvenli bir asansör kullanımı için ilk şart standartlara uygun bir şekilde asansörün montajının yaptırılmasıdır. Ancak bu yeterli değildir. Sürekli işleyen bir sistem olması nedeni ile aylık olarak bakım ve onarımlarının yaptırılması ve arızalanan aksamların giderilmesi gerekmektedir. Bunun yanında da akredite bir kuruluış tarafından yıllık olarak muayene edilmesi, aylık bakımların tam ve eksiksiz yapılıp yapıldığının kontrol edilmesi ve olası eksikliklerinin giderilmesi de gerekmektedir.

Ne yazık ki Ülkemizde denetimsizlik, bilgisizlik, periyodik kontrol ve bakımların aksatılmasından veya eksik yapılmasından dolayı her yıl yüzlerce asansör kazası meydana gelmektedir. Bu kazalarda maalesef ciddi can ve mal kayıpları ile karşı karşıya kalınmaktadır.”

“KURTARMA OPERASYONLARINDA DİKKAT EDİLMELİ”

“Güvenli asansör kullanımı için en temel unsur, öncelikle standartlara uygun montaj, aylık bakım, onarım ve yıllık muayenelerin aksatılmamasıdır. Her ne kadar durum böyle olsa da gözden kaçan veya bu önlemleri aksatan bina sorumluları/yöneticileri veya farklı nedenlerden dolayı asansör kazaları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Gerek bu kazalardan dolayı, gerekse asansörlerde oluşan arızalardan dolayı insanlar asansör kabininde kalabilmekte ve kapalı alan korkusundan dolayı zor anlar yaşayabilmektedir. Burada asıl olan asansör kabininde kalan insanların hızlı bir şekilde zarar görmeden kabinden çıkarılmasıdır. Aynı zamanda asansör mekanizmasına da zarar verilmeden bu kurtarma operasyonunun gerçekleştirilmesi de önemli bir unsudur.”

İTFİAYE PERSONELİNE EĞİTİM

“İtfaiye personellerine yönelik düzenlenen bu eğitimlerde asansör kabininde kalan insanların güvenli ve emniyetli bir şekilde, can ve mal kayıpları yaşanmadan nasıl kurtarılacağı hususunda temel bilgilerin aktarılması planlanmıştır.   Eğitimde temel olarak, asansörler, asansör çeşitleri, asansör arızaları, kazaları ve asansörde kalan vatandaşlara yönelik kurtarma yöntemleri konularına değinilmektedir. Teorik eğitim sonunda MMO Gaziantep Şube Hizmet Binasında bulunan asansörde uygulamalı eğitim de yapılmaktadır.

Makina Mühendisleri Odası yaptığı tüm teknik hizmetleri kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştirmeye bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Bu çerçevede ilimizde de güvenli asansör kullanımı ve güvenli asansörlerin yaygınlaştırılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi