İstanbul’da 23 Nisan 2025 Çarşamba günü yaşnan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından
Ne kadar artçı deprem olacak? En büyük artçı deprem ne büyüklükte olacak?
Deprem Uzmanları yaşanan ana depremin ardından yaşanan artçıları doğal ve olağan bir süreç olduğunu ifade ederken özellikle 5 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini ve birkaç gün sürebileceğini belirtti.
Afad’ın verilerine göre 6.2 büyüklüğündeki ana depremlerin ardından Marmara denizi’nde ve İstanbul çevresinde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken saat 13:02’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki artçı deprem dikkat çekti.
Dikkatli Olunmalı
Artçı depremlerin bir süre daha devam edeceğini belirten uzmanlar vatandaşların bu süreçte dikkatli olması gerektiğini vurgularken özellikle hasar görmüş eski binalardan uzak durması ve resmi açıklamaları takip etmesi gerektiğini vurguladı.
Deprem Bilimi doktoru Dr. Savaş Karabulut “Artçılar devam edecek,evlere girmeyin” uyarısında bulundu.
"Büyük depremin öncüsü olabilir"
Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, "6,2'lik bir depremin kendisinden küçük artçıları olması beklenen bir durumdur. Ancak devamında 6,2'den büyük bir deprem ya da depremler olursa bunun İstanbul'da beklenen büyük depremin öncüleri olabileceği ihtimali daha güçlenir. Öncüyse de 10 sene sonra olacak depremin mi öncüsü 10 dakika sonra olacak depremin mi bunu bilemeyiz" dedi.
"Asıl deprem 7'nin üstünde olacak"
Prof. Dr. Naci Görür, “Marara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak” dedi.
“İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak.
Kumburgaz fay hattına dikkat çeken Görür:
Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.”
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise yaptığı açıklamada
“Hiroşima'ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı, 1-2 defa daha sarsılacağız.”