Antrepo, gümrükte hakkında işlem yapılan malların, evrakları tamamlanana kadar tutulduğu depoya verilen isimdir. Antrepo, yönetmeliklerle belirlenmiş bir dizi kural ve şarta bağlıdır. Bu yönetmeliğe göre gümrüğe girişi yapıldıktan sonra bu depolara yerleştirilen mallar burada zaman sınırı olmaksızın kalabilir. Girişi yapılan malın tüm işlemleri gerçekleştirilene kadar, antrepoda saklanabilir. Depoda kaldığı sürece bu malların vergilerinin ödenmesine de gerek yoktur.

Antrepo çeşitleri genel ve özel olmak üzere iki farklı sınıfa ayrılır. Genel antrepolar farklı lojistik şirketlerinin aynı depoyu ortak kullanmasıdır. Özel antrepolar ise sadece depoyu kiralayan firmalar tarafından kullanılabilir.

Bu depolar kiralanırken, malın hacmi, içeriği ve kalacağı zamana bağlı olarak fiyat oluşturulur. Kiralanan deponun türü de fiyatı etkiler.

Genel Antrepo Tipleri Nelerdir?

Genel antrepo sisteminde, kendi içerisinde iki farklı gruba göre değerlendirme yapılmaktadır. Bu gruplar, a tipi ve b tipi olarak isimlendirilir. A tipinde, stok kayıtları işletmeci tarafından tutulur. Depoya yerleştirilen mallarda herhangi bir eksiklik bulunması durumunda, eksik olan malların gümrük vergileri işletmeci tarafından ödenir. B tipinde ise, malların tüm sorumluluğu, mallın ihracını ya da ithalatını gerçekleştiren kişi veya firmadadır. İşletmeci yalnızca deponun kiralanmasından sorumludur. Depoya yerleştirilen malların durumu ve hacmi mal sahibinin sorumluluğundadır. Bu tipteki depolama yönteminde stok kaydı tutulmamaktadır. Bu nedenle, ürünlerin içerik bilgileri ve kayıtları önceden teslim edilen belgelere göre düzenlenerek gümrükte bu şekilde işlem görmektedir.

Özel Antrepo Tipleri Nelerdir?

Özel depolama çeşidi kendi içerisinde üç farklı tipe sahiptir. Bunlar, C, D ve E tipi antrepolardır. C tipi depolama şeklinde, malların sahibi ve depo işletmecisi aynı firma olmalıdır. Malların tüm sorumluluğu bu firmaya aittir. D tipinde ise, depo işletmecisi ve mal sahibi aynı kişi olmasıyla birlikte, Gümrük Kanunu’nun 104. Maddesi'nin üçüncü fıkrası uygulanmak zorundadır. Bu kanuna göre, eşya depoya koyulduğu tarihteki kıymeti neyse bunun üzerinden vergi hesaplanır ve bu usul ile serbest dolaşıma sokulur. E tipi depolamada ise, depo işletmecisi ve mal sahibi aynı kişi olması ve Gümrük Kanunu’nun 93. Maddesi'nin üçüncü fıkrasına göre değerlendirilmesi durumu vardır. E tipinde depolama yeri olsa ya da olmasa bile, mallara antrepo durumu uygulanır.

Gümrüklü Antrepo Nedir?

Bu depolama, malların gümrük gözetimi altında bulunduğu durumlardır. İhracat sırasında gümrük denetiminde depolanması gereken durumlar var ise bu durumda mallar gümrüklü antrepoda depolanmalıdır. Gümrüklü depo çeşitleri A, B, C, D ve E tipleriyle benzerlik gösterir ve aynı şartlara sahiptir. Bununla beraber tipine göre gümrüklerde farklı işlemler uygulanır. Bu nedenle malın içeriğine göre en uygun tipin seçilmesi gerekir. Gümrüklü depolarda, malların depolanma süresinde limit yoktur. Depolarda bulunan malların çıkışı gerçekleştirilmediği için gümrük vergisi ödenmesine de gerek yoktur. Özellikle yüksek miktarda ithalat yapan firmaların mallarını parça parça çıkarması, ekonomik bir takım avantajlar sağlar.

Gümrüklü depolama biçimde sınır olmasa da özel durumlarda malların gümrükten çıkarılması istenebilir. Mallar, gümrük tarafından onaylanan başka bir işlemde kullanılacak olursa, 30 gün içerisinde mal çıkışı gerçekleştirilmelidir. Bu durumlarda Gümrük Kanunu’nun 64. Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen koşullar geçerlidir. Depoda beklediği sürede bozulabilecek eşyalar varsa, müsteşarlık bu durumlarda müdahale edebilir.

Antrepo hizmeti konusunda yılların verdiği deneyim ile hareket eden SerTrans Lojistik, tüm bu süreçlere uzman ve profesyonel ekibiyle eşlik eder. Siz de Sertrans Lojistik ile hemen iletişime geçerek, dilediğiniz tipte depolama hizmetini alabilir, ürünlerinizi güvenli ellere teslim edebilirsiniz.