Gaziantep’te işçi katliamı var

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep’te faaliyet yürüten Akınal Sentetik’te çalışırken ellerini kaybeden işçiler ve Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası başkanının katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 15:44
https://www.gazeteekspres.com/

Karaca, “Gaziantep’te tekstil fabrikaları ihracat ve büyüme rekorları kırarken bu başarının ardında işçilerinin ellerinin kollarının olduğu düzen var.” dedi. Toplantıya katılan ve ellerini kaybeden işçilerden biri olan Ali Zorkuşçu ise, “Akınal’da çalışırken hesaplayamayacağım kadar iş kazasına şahit oldum, bir o kadarını da duydum. İş güvenliği önlemleri hiç alınmıyor ve gördüğümüz sorunları defalarca yetkililere söylememize rağmen hiçbir önlem alınmadı” dedi. ÖNLEMLERİN BİR AN ÖNCE ALINMASINI İSTİYORUM  Kalifiye eleman olarak çalıştığı ve yeni açılan bölümde iş güvenliği önlemi alınmadığı için 8 Ocak’ta bir kaza geçirdiğini ifade eden Ali Zorkuşçu “İş kazası geçirdikten sonra beni suçlayıp ‘sen kalifiye elemansın böyle bir şeyi nasıl yaparsın?’ dediler. İş güvenliği uzmanları sadece evrak üzerinden iş yapıyor, önlem almıyor. Buradan iş güvenliği uzmanlarına sesleniyorum, defalarca söylememe rağmen alınmayan önlemlerin bir an önce alınmasını istiyorum. Benden sonra gelecek arkadaşlarımın bu duruma düşmelerini istemiyorum. Ama benden sonra da iş kazası olduğunu içerideki arkadaşlardan öğreniyorum.” dedi.  Geçirdiği kaza sonrası Deva Hastanesinde tedavi gördüğünü ve 9 operasyon geçirdiğini belirten Zorkuşçu “Tedavim hala sürüyor, işyerinden biri arayıp durumumu sormadı. Her hastaneye gittiğimde fabrikadan izin istemek zorunda bırakıldım. En iyi şekilde tedavi edileceğimi söylemişlerdi ancak ilk ameliyattan sonra kimseyi görmedim.” şeklinde konuştu. 

PARMAKLARIMI KAYBETTİM Toplantıya katılan diğer işçi Mustafa Tomurcuk 3,5 yıl önce iş kazası geçirdiğini ve parmaklarını kaybettiğini söyledi. Kendisinden önce de Mehmet Taşdemir isimli bir başka işçinin aynı şekilde parmaklarını kaybettiğini ancak bir önlem alınmadığını ifade eden Tomurcuk “Formen de o makinenin arızalı olduğunu biliyordu, biz de defalarca söyledik ama ona rağmen mahkemede bir başka işçiye duruşmada ‘Mustafa elini bilerek soktu’ dedirttiler. 3,5 yıldır davam devam ediyor, 9 duruşma oldu, hala orada da ilerleme yok.” dedi.  İşçilerin ardından söz alan Sevda Karaca, “Bunlar Antep’te kırılan ihracat rekorlarının arkasında yatanlar. Bu büyümenin asıl sahipleri işçiler ama onların payına düşen kölece çalışma koşulları, sefalet ücretleri ve parçalanan eller. Bunlara karşı ses çıkaran ve örgütlenmek isteyen işçilere karşı patronlar Anayasal suçlar işliyor ve devletin tüm kurumlarını da arkalarında hizaya çekiyorlar. İşçilere bu koşulları dayatanlara bir kez bile denetime gitmemiş Çalışma Bakanlığı da bu işlenen suçların ortağıdır. Sorumluların yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep ediyoruz. Uzun yargı süreçleri işçileri hak mücadelesi vermekten uzaklaştırıyor ve bu uzun yargı sürecinin kendisi bir hak gaspına sebep oluyor. Adalet Bakanlığına bu konuda sorumluluk düşüyor.” dedi.  

DENETİM YAPMASI GEREKİYOR  Başpınar patronlarının işçilerin iş kazası raporu almamalı için özel hastanelerle düzenek kurduklarını ifade eden Karaca, “Özel hastane patronları ile Başpınar patronları arasında bu cinayet düzeneğine ilişkin bir işbirliği olduğunun farkındayız. Sağlık bakanlığı bu suça ortak olmak istemiyorsa hemen bir denetim yapması gerekiyor.” diye seslendi.   “YALNIZ DEĞİLSİNİZ” Bunlara ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Bakan Vedat Işıkhan’a da soru önergesi verdiğini belirten Karaca, “İşçilerin mezbaha dedikleri Akınal hakkında bir denetim ve soruşturma istiyoruz.” dedi.  İş cinayeti ve kazası mağdurlarına seslenen Karaca “Çarklar arasında öğütülen işçiler kendilerini yalnız hissediyorlar. Haklarını ararken yalnız olduklarını düşünüp vazgeçiyorlar. Yalnız değilsiniz. İşçilere emek partisinin kapısı açık. Gelin, bu iş cinayeti düzeneğini hep birlikte değiştirelim” dedi.