Şehir Hastanesi’nde Hekim Sıkıntısı

Gaziantep’te hekim sıkıntısı giderek artıyor. Bir hekime yaklaşık bin hastanın düştüğü kentte, başta Şehir Hastanesi olmak üzere pek çok kamu hastanesinde hekim ve sağlık personeli eksikliği yaşanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2023 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2023 16:11
https://www.gazeteekspres.com/

Üçüncü basamak hastane yoğun bakım servislerinde pratisyen hekimlerin nöbet tuttuğu iddia edildi. Şimdi gözler, Gaziantep’e yapılacak hekim atamalarında…

Türkiye’nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep’te, sağlık alanında yaşanan hekim sıkıntısı giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bir hekim başına bin hastanın düştüğü Gaziantep’te, vatandaşlar randevu bulamamaktan, hekimler ise fazla iş yükünden şikayetçi.

Şehir Hastanesi’nde Hekim Sıkıntısı

Ekim ayında faaliyete başlayan 1875 Yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi, sağlık personeli ve hekim kadrolarının tamamlanamaması nedeniyle tam anlamıyla faaliyete alınamazken, düşük döner sermaye ve artan iş yükü nedeniyle pek çok hekim ve sağlık personelinin de eski işyerlerine dönebilmek için dilekçe verdiği öğrenildi.

Yoğun Bakım Servislerinde Pratisyen Hekimler Nöbet Tutuyor

Sıkıntılar Şehir Hastanesi ile sınırlı kalmadı. Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Doğan Eroğulları, kent genelinde bulunan hastane yoğun bakımlarında pratisyen hekimlerin nöbet tuttuğu iddiasında bulundu. Eroğulları, 25 Aralık Devlet Hastanesi ve Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mücahitler Ek Binada, yoğun bakım servislerinin üçüncü basamak yoğun bakım olarak hizmet verdiğini söyledi. Buralarda, görevli doktorların uzman hekimler olması gerektiğini belirten Eroğulları, ‘’ Buradaki yoğun bakım, üçüncü basamak yoğun bakım, yani hayati tehlike açısından ve sürekli takip açsınlar en kritik hastalara burada bakılıyor. Ancak mücahitlerde toplam altı adet anestezi uzmanı mevcut. Buradaki yoğun bakımda pratisyen hekimlere yoğun bakım nöbeti tutturuldu. Anestezi uzmanları ancak girişimsel işlem veya ölüm durumunda yoğun bakıma çağrılıyor. Ancak üçüncü basamak yoğun bakımda hasta takibi uzmanlık gerektiren bir iş. Hekim eksikliği yaşanan bu servislerin ikinci basamak yoğun bakım seviyesine düşürülmesi gerekirdi. Hekimlerin tüm karşı çıkmalarına rağmen bu hastanelerde, yeni mezun olan pratisyen hekimler, nöbet tutup, hasta takibi yapıyorlar. Acil çözüm bulunmalı’’ dedi.

Gözler Bakanlıkta

Kentte yaşanan manzara akıllara Gaziantep milletvekillerinin Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yapılan ziyaretini getirdi. Ekim ayında Gaziantep Milletvekilleri Abdulhamit Gül, Sermet Atay, Ali Şahin, Mesut Bozatlı, İrfan Çelikaslan ve Bünyamin Bozgeyik, Bakan Koca’yı ziyaret etmişti. Ziyarette Gaziantep Şehir Hastanesi’nde yaşanan sağlık personeli ve 300 hekim açığının yıl sonuna kadar tamamlanacağına dair Bakan Koca’dan söz alınmıştı. Yıl sonuna sayılı günler kala gözler 27 Aralık tarihinde yapılacak olan ve 1722 hekim atamasının hedeflendiği 114.Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurasına çevrildi.