"Yetkililer Çözüme Odaklanmalı"

CHP İl Eski Başkanı Ali Peri Gaziantep’teki mülteci sorununa dikkat çekerek bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Peri, “Mültecilerin barışçıl bir şekilde vatanlarına gönderilmesi toplumun ve ülkemizin yararına olacaktır.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 17:01

Ülkenin gündeminde olan mülteci sorunu yine zirveden devam etti. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde var olan mültecilere yönelik protestolar gerçekleşti. Gaziantep'te de bu soruna karşı tepkiler gelmeye başladı.  Sorunun daha da büyümemesi için CHP İl Eski Başkanı Ali Peri açıklamalarda bulundu. CHP İl Eski Başkanı Ali Peri, İtidalli davranılması ve mülteci sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti. CHP İl Eski Başkanı Ali Peri, son dönemde yaşanan sığınmacı sorunları ile ilgili konuşarak, “ Çok şükür, vatandaşlarımızın itidalli davranması ile büyük bir olay yaşanmadan, şimdilik sükunet sağlandı. Ancak bu sorunu görmezden gelmemiz anlamına gelmemeli. Bu sorunun çözümü için bir an önce çalışmaya başlanmalıdır.” diye konuştu.

İç Karışıklığa Neden Olabilecek

Türkiye’ye, 2012 yılında Suriye savaşıyla başlayan göç dalgasının, bugün de Pakistan’dan, Afganistan’dan gelen mültecilerle devam ettiğini belirten Peri, “Farklı kültürlerden, farklı ülkelerden gelen bu insanları hiçbir oryantasyona tabi tutulmadan halkımızın arasına alınması; hem ülkemizin ve şehrimizin demografik yapısını bozarak ve gerilimlere neden olması bekleniyordu. Bugün geldiğimiz noktada iç karışıklığa neden olabilecek kadar gerginlik söz konusu.” vurgusunu yaptı.

Gerginlik Yatıştırıldı

Türkiye sınırları içinde yeterince karışıklık devam ederken sınır dışında Suriyeliler tarafından Türk bayrağına yapılan saygısızlık ve saldırılar sonrası Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu Gaziantep’te gerginlik yaşandığını hatırlatan Peri, “Bu gerginlik yatıştırıldı. Ancak en ufak bir kıvılcımda yeniden alevlenebilir. O zaman bizim artık bu soruna odaklanmamız gerekiyor. Vatandaşı memnun edecek, göçmenleri de mağdur etmeyecek çözümlere odaklanmalıyız” dedi. 

Diplomatik İlişkiler Sağlanmalı

Mülteci sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Peri, sözlerini şöyle noktaladı: “Yetkililerin, acilen bu duruma el atarak başta Gaziantep olmak üzere mültecilerin yoğunlukta olduğu diğer illerin güvenliği ve demografik yapısının değişmesi tehlikesinden kurtarması gerekiyor. Gerekli diplomatik ilişkiler sağlanarak mültecilerin barışçıl bir şekilde vatanlarına gönderilmesi toplumun ve ülkemizin yararına olacaktır. İtidalli davranmamız ve bu konuyu bir an önce çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Yoksa ileride yaşanabilecek olayları bu defa bu kadar sıkıntısız atlatamayabiliriz. Yetkililer, bu sorunun çözümüne odaklanmalıdır.”