Beklenen zam geldi

15 TL’den 30 TL’ye yükseldi

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2023 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2023 14:53
https://www.gazeteekspres.com/

Gaziantep’te zam yağmurlarının arasına bir yenisi daha eklendi. Bugünden itibaren geçerli olacak olan taksimetre açılış ücreti 15 TL’den 30 TL’ye yükseldi.

Artan hayat pahalılığı ve akaryakıta gelen zamlar taksicileri de isyan ettirmişti. Günden güne artan mazot fiyatlarının altından kalkamayan taksicilere bekledikleri zam geldi.

Taksiciler, uzun zamandır artan maliyetlere dayanamadıklarını belirterek, zam talebinde bulunuyorlardı. Görüşmelerin ardından 3 Ağustos Perşembe günü itibariyle taksimetre tarifelerine zam yapıldı. 15 TL olan taksimetre açılış ücretleri 30 TL oldu.

ÇARE OLACAK MI?

Ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek gazetemize görüşlerini bildiren taksiciler, “Kurun artması hayat şartlarını daha da zorlaştırdı. Doların artmasıyla birlikte benzin ve mazot fiyatları da uçtu. Sektörün rahatlaması için bizim gibi sürekli çalışan insanlar ve emekçiler için akaryakıt fiyatlarını düşürecek bir uygulama yapılması gerekiyor. Sigortamız araç muayenelerimiz çok fahiş fiyatlarda… Giderler yüzde 300-400 zamlanırken biz hala yerimizde sayıyoruz. Zararımız sadece yakıttan değil, 3 haftada bir 10 bin km bakımı geliyor. Arabanın lastiği, yağ bakımı, arızaları derken sanayiye girince 3-4 bin TL’den aşağı çıkamıyoruz, çok zor durumdayız. Taksimetre ücretleri bizleri kurtarmıyor. Şu an 80 kilometre yol yaptım ortalaması toplam 600 TL, bu arabanın yakıtı, mal sahibine vereceğim tutar var, bana bir şey kalmıyor. Taksicilerin dar boğazdan çıkabilmesi gereken önlemler alınmalı, Taksimetrede bulunan bekleme süresi boyunca alınan bir para var bunun alınmaması gerekiyor, bekleme ücretini taksicilere verseler çok daha iyi olur. Taksimetre açma ücretlerinde de zam olması gerekiyor. 20-25 TL ve üzeri fiyatlardaki zam talebimizi dile getirdik, gereken uygulamaların yapılmasını bekliyoruz” yorumunda bulunmuşlardı.

“CAN SUYU OLDU AMA KAN DA KAYBEDECEĞİZ”

Açılış ücretlerine zam gelmesine sevinen taksici esnafı zamdan sonra ise, “beklediğimiz zam geldi. Giderlerin bir türlü altından kalkamıyorduk. Ekonomik krizin görüneni olduğu gibi bir de görünmeyen boyutu vardı. Artık küçük giderler de totalde pahalıya patlıyordu, ne yapacağımızı bilmez haldeydik. Bu zam bir nebze de olsa şuan bizlere can suyu oldu diyebiliriz. Can suyu olduğu gibi bir yandan da kan kaybedeceğiz. Çünkü müşterilerimizde zam sebebiyle bir azalma yaşanacak ancak bu duruma fazla takılmamaya çalışıyoruz çünkü bu da geçici bir süre, insanımız da nihayetinde duruma alışıyor. Resmen zamlarla yaşamaya alıştık” ifadelerini kullandılar.

CEYDA BOZKURT