Acı Olaylarla Gündemdeyiz

İntihar vakalarındaki artış endişelendiriyor

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 19:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 19:39
https://www.gazeteekspres.com/

Gaziantep, son dönemde cinayet ve intihar vakaları ile gündeme gelir oldu. BU hafta içerisinde iki kadın cinayete kurban giderken, art arda meydana gelen intihar vakaları, şehirde neler oluyor dedirtti. Bir hafta içerisinde kentte meydana gelen olaylarda, iki kadın koca cinayeti kurbanı oldu. Bir vatandaş metruk binaya çıkarak intihar girişiminde bulundu, 3 çocuk annesi bir kadın yaşamına son verdi, eşini yaralayan adam kendisini vurdu, 22 yaşındaki bir genç ise yüksekten düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Daha önce İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde İntiharı Önlenme Çalıştayı’nın düzenlendiği Gaziantep’te peş peşe gelen cinayet, intihar ve şüpheli ölüm haberleri, ‘’En acı gündem’’ olarak yorumlandı.

Gaziantep’te intihar olayları her geçen gün artıyor. Kentte son bir hafta içerisinde meydana gelen intihar girişimleri, intiharlar ve şüpheli ölümler, ‘’Bize neler oluyor?’’ sorusunu gündeme taşıdı. Ekonomik buhranın arttığı kentte, intiharların önlenmesi için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Mart ayında Çalıştay yapılmıştı. 

İntihar İçin Metruk Binaya Çıktı

Gaziantep ilk olan geçtiğimiz hafta Cuma günü meydana geldi. Grand Otel Kavşağı’nda bulunan metruk binaya çıkan bir şahıs intihar girişiminde bulundu. Çevredekilerin ihbarıyla bölgeye gelen polisler şahsı güçlükle ikna etti. 

Üç Çocuk Annesi Kadın Yaşamına Son Verdi

Kentte meydana gelen bir diğer olay ise yürekleri dağladı. İddiaya göre Değirmiçem Mahallesi’nde ikamet eden üç çocuk annesi bir kadın yaşamına son verdi. Yakınlarının ihbarıyla bölgeye gelen ekipler, talihsiz kadının cansız bedenini otopsi için Adli Tıp Kurumuna kaldırdı. Eşinin bir yıl önce iş kazasında kaybeden 3 çocuk annesi kadının bu nedenle sorunlar yaşadığı iddia edildi.

İmam Nikahlı Eşini Yaraladı, İntihar Etti   Geçtiğimiz Salı günü ise iki olay peş peşe yaşandı. İddiaya göre İstiklal Mahallesi’nde 47 yaşındaki H. Ş. birlikte yaşadığı 42 yaşındaki dini nikahlı eşi  E. K ile henüz belirlenemeyen bir nedenle sokak ortasında tartıştı. Öfkesine hakim olamayan koca, eşini yaraladı. Olay sonrası paniğe kapılan H.Ş. silahını kendisine doğrultarak ateşledi. H.Ş. olay yerinde hayatını kaybederken, E.K.’nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

22 Yaşındaki Gencin Şüpheli Ölümü

Yine Salı günü yaşanan ikinci olayda ise henüz bilinmeyen bir nedenle şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Emek Mahallesi’nde yaşandığı iddia edilen olayda, 22 yaşında olduğu öğrenilen genç, 6’ncı kattan düşerek hayatını kaybetti. Gencin şüpheli ölümü sonrası soruşturma başlatıldı. 

İntiharlar Halk Sağlığı Sorunu

Çalıştaya ilişkin Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan intihar konusundaki çalışmalar büyük önem arz etmektedir. İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir sorun olduğu açıktır. Yapılan çalışmalar genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel birçok risk faktörü tarafından belirlenen İntihar davranışı konusunda uygulanan multidisipliner önleme çalışmalarının daha etkin olduğunu göstermektedir. 2011 yılında yürürlüğe giren Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planının hedeflerinden biri de; "İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması" doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, kurum ve kuruluşların işbirliği içinde faaliyetlerini yürütmelerine destek olmaktır.’’