Afrika kökenli olan aloe vera bitkisi, Türkiye'nin birçok yerinde sağlıkla yetişip kolaylıkla gelişim gösteriyor. Bir diğer adıyla 'Sarısabır' olarak bilinen aloe vera bitkisi gerçekten birçok alanda mucizeler yaratıyor. Hem bakması kolay hem de kullanabileceğiniz aloe vera bitkisini evde yetiştirmeniz için 7 neden.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre aloe veranın birçok faydası var. Zambakgiller familyasından olan aloe vera, kaktüse olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Dışı ayrı, içi ise ayrı faydalı olan aloe vera bitkisini evde bakanlar çok şanslı.
EVde Aloe Vera Bakmak İçin 7 Neden
1- Vücuda mineral ve vitamin depolar.
2- Enfeksiyon oluşumunu engeller.
3- Cildin yaşlanmasını önler.
4- Metabolizmayı hızlandırır.
5- Kalp damar sağlığına faydalıdır.
6- Kolon kanseri riskini azaltır.
7- Bağırsak mantarlarını giderir.
Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır?
Aloe vera bitkileri tropik bölgelere özgüdür, fakat çeşitli iklimlerde sıklıkla ev bitkisi olarak yetiştirebilmektedir. Bir aloe vera bitkisine bakmak temel prensipleri bildikten sonra kolaydır. Küçük bir çabayla, aloe veranın gelecek yıllar boyunca hayatta kalmasında yardımcı olabilirsin.
Sağlığa faydalı bir bitki olan aloe veranızı güneş ışığı alan aydınlık bir alanda tutmalısınız. Kış mevsiminde de ılık ortamlarda tutmaya özen gösterin. Donma ihtimali hiç olmadığı sürece, bitkiyi yaz aylarında dışarıya koyabilirsin. Aloe bitkileri yüzde 95 sudan oluşur ve hafif bir soğukluk bile onları dondurabilir.
Aloe veranızı her gün sulamanıza gerek yok. Ancak sulama yapmadan önce toprağının tamamen kuru olmasına dikkat edin. Çünkü fazla sulama bitkinizin köklerini çürütebilir. Ayrıca sulama için her zaman aynı gün ve saati tercih edin.
Eğer aloe veranın saksısını değiştirdiyseniz, sulamadan önce iki ya da üç gün bekle. Bu, suyu almadan önce köklere yeni toprağa alışmaları için zaman verir.
Nisan’dan Eylül’e kadar, aloe vera kuvvetli bir şekilde büyüyecektir. İsterseniz bu aylar boyunca ayda iki kez biraz gübre vererek yardımcı olabilirsiniz. Bir 15-30-15 gübreyi suyla karıştırarak seyrelterek, beş birim suya bir birim gübre ekleyin. Sulama yaptığınız günlerde gübre vermeyi unutmayın. Etkin şekilde büyümediğinde bitki gübreyi kullanamadığından kış boyunca gübrelemeyi bırakmalısınız.
Unlu bitler gibi aloe vera bitkisinde sık rastlanan birkaç haşere türü vardır. Bu böcekler düz ve kahverengi ya da bronzdur ve aloe bitkilerinden bitki özü emmeyi severler. Onları önlemek için aloe bitkin üzerinde doğal, zehirsiz bir haşere ilacı kullanabilirsiniz.
Aloe Vera Yağı Nasıl Yapılır?
Aloe vera yağını evde hazırlamak oldukça basit. Büyük boy bir aloe ver yaprağını iyice yıkayın. Ardından yaprağı küp küp doğrayın ve blendera atın. Pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Pürüzsüz kıvama gelen aloe verayı bir tencereye alın ve 1 fincan taşıyıcı yağ ekleyin (Hindistan cevizi yağı, avokado yağı, zeytin yağı olabilir). Karışımın rengi değişene ve aloe vera topak topak olana kadar kaynatın. Ocağı kapatın ve ılınmasını bekleyin. Ilınan karışımı temiz bir tülbent yardımı ile süzün, topaklarından arındırın. Aloe vera yağınız hazır! Bu yağı hava geçirmez bir kavanozda saklayın. 1 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Aloe Vera Yağı Nasıl Kullanılır?
Aloe vera yağını duş sonrası saç bakım yağı olarak,
Saçlarınızı yıkamadan önce saç derilerinden uca kadar sürerek maske olarak,
Vücut masaj yağı olarak,
Tuz ile karıştırarak vücut peelingi olarak,
Güneş yanıklarını yatıştırmak için tedavi yöntemi olarak kullanabilirsiniz.