AİLE VE ÇOCUK

21. yüzyıla kadar çocuklara ebeveynlerin rehberliğinde görevler veriliyordu. Günümüzde toplumun çocuğa bakış açısı değiştikçe, durum tersine dönmüş, kuralları çocukların koyduğu aileler oluştu. Zamanla ebeveynler hayatlarını çocuklarının istekleri doğrultusunda düzenlemeye başlarlar. Ancak bu tutumun çocuklar açısından sağlıklı olup olmadığı tartışılmalıdır.

Toplumumuzda verilen ya da belirlenen bazı kurallar vardır. Erkek okur, askere gider, işe girer ve evlenir. Evlenir ardından “Çocuk ne zaman?” sorularıyla karşı karşıya kalır. Siz bu insanların bir çocuk sahibi olabileceğini ya da bir çocuğun sorumluluğunu alabileceğini ne kadar biliyorsunuz? Siz hem bu insanlara hem de çocuğa ne kadar büyük bir kötülük yapıyorsunuz farkında mısınız?

Çocuk sahibi olmanın bilincinde olmayan ve çocuğunun ne eğitimiyle ne de hayatıyla ilgilenmeyen bir sürü anne – baba var bu toplulukta. Çocuğu yapmış ve sadece görevi “çocuk yapmakmış” gibi bir kenara çekilmiş. Ne eğitim vermiş ne de öğretim.

Hep ne derler? “Eğitim ailede başlar.” Eğitimsiz aile çocuğunu nasıl eğitebilir? Ailesinde ne görmüş ki size göstersin.

Bir de adam olmayan erkek çocuğunu “evlenince düzelir” mantığıyla evlendirip kaç genç kızın başını yakan aileler. Sizin adam edemediğinizi elin kızı nasıl adam edecek? Bunun nasıl olabileceğini düşündünüz? Başka birinin hayatını karartırken hiç mi vicdanınız sızlamadı? Sorumluluk sahibi olmayı başaramayan anne – baba çocuğunu evlendirip başından atar ve artık evlendiği kişi onun sorumluluğunu almış gibi davranırlar. Evlenen kişi işsiz kalır, hastalanır ya da evliliğinde problemler yaşamaya başlar. Ancak ailesinin umurunda olmaz. Ya da geçimlerini nasıl sağlayacaklarını asla düşünmezler. Çünkü artık onların sorumluluğundan çıkmıştır.

Evden uzaklaşmak, ayrı bir eve taşınmak ebeveynlerin sorumluluğunu bitirir mi gerçekten?

Hayat; değişim ve dönüşümle varlığını sürdürmektedir. Aile kavramı geçmişte olduğu gibi günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Ancak bu kavram her dönem güncellenmekte ve değişmektedir. Her bir kavram, yaşanılan çağa ayak uydurarak varlığını korumaya çalışacak ve aile tanımı değişip dönüşerek yeni rollerle varlığını devam ettirecektir.

Herkes çocuk sahibi olmamalı. Sahip olmak isteyenler de çocukların geleceği ile ilgili sorumluluklarını unutmamalılar.