Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Çok güzel bir haberimiz var” sözleriyle duyurduğu gelişmede, “Avrupa Konseyi tarafından 1955’ten bu yana verilen Europe Prize ödülünü bu yıl biz kazandık, Gaziantep kazandı. Bu prestijli ödül; kardeş şehir iş birlikleri, kültürel ve eğitim projeleri, katılımcı ve şeffaf yerel yönetim, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir şehircilik vizyonu ile engellilere ve tüm dezavantajlı gruplara yönelik kapsayıcı hizmet anlayışıyla veriliyor. Gaziantep’in başarısı vizyoner, çevreci ve insan odaklı bir belediyeciliğin eseridir. Kıtanın en prestijli ödüllerinden biri Gazi şehrimize hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in Özellikleri Ödülün Temelini Oluşturdu
Güneydoğu Anadolu’da bulunan, 1.200.000 nüfuslu Gaziantep’in 25 kardeş şehri bulunuyor. Bunlar arasında Almanya’dan Duisburg ve Ludwigshafen, Slovenya’dan Celje, Çek Cumhuriyeti’nden Ostrava ve Portekiz’den Braga gibi şehirler yer alıyor.
Özellikle tekstil ve imalat sektörleriyle öne çıkan Gaziantep, Türkiye’de iklim değişikliğine karşı bir eylem planı uygulayan ilk şehir olma özelliğini taşıyor. Şehir; sürdürülebilirlik, kentsel gelişim, akıllı şehir uygulamaları, çevre koruma ve vatandaş refahına odaklanıyor.
Gaziantep aynı zamanda, her yıl düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali ile biliniyor. Avrupa Hareketlilik Haftası’na aktif katılım sağlıyor ve Avrupa Günü’nü kutluyor. Ayrıca, Avrupa Konseyi’nin Yönetimde Mükemmellik Avrupa Etiketi (ELoGE) ödülüne layık görülmüş durumda.
Depremlerde Gösterilen Çaba Takdir Gördü
Gaziantep, Suriye mülteci krizi ve 6 Şubat 2023 depremleri sırasında sergilediği dayanışma ve insani yardım çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Son dönemde, Eurocities, Energy Cities, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı ve Türkiye Belediyeler Birliği dahil olmak üzere 28 uluslararası ağa üyeliği bulunuyor.
Avrupa Ödülü’nün Detayları
1955’te Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından oluşturulan Avrupa Ödülü, Avrupa alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan şehirlere verilen en yüksek ayrıcalık olarak kabul ediliyor. Ödül; bir kupa, bir madalya, bir diploma ve kazanan şehrin gençleri için Avrupa kurumlarına yapılacak bir çalışma ziyareti için kullanılacak bir hibe içeriyor.
Bu yılki ödülde, Gaziantep’in yanı sıra Almanya’dan Augsburg ve Münster, Litvanya’dan Birštonas, Polonya’dan Płońsk ve Ukrayna’dan Vinnytsia da aday gösterildi. Komisyon bu şehirlerin adaylıklarını takdir etti. Ayrıca beş Onur Plaketi, dört Onur Bayrağı ve dokuz Avrupa Diploması da verildi. Bu ödüller de Avrupa Ödülü sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.