|
||
![]() |
KURAN-I KERİM'i ÖĞRENİYORUM [2] | |
Derya Sabuncu | ||
Sayın okurlarım dünün devamı olaraK ikinci kısım şeklinde devam ediyorum; Mirac hadisesini anlatan süre,Necm süresi. Peygamber efendimizin hicretini anlatan süre Tevbe ayet 40. Bedir gazvesini anlatan süre,Enfal süresi Uhud gazvesini anlatan süre,Ali imran 121-190 Hendek gazvesini anlatan süre,Ahzab 9-27 Tebük gazvesini anlatan süre,Tevbe 38-125 "Ey Nebi" hitabı beş defa zikredilen sure,Ahzab suresidir. Musa a.s ile Hızır a.s kıssasını anlatan süre ise Kehf 60-82'dir. Harut ve Marut kıssasını anlatan süre, Bakara 102. İfk hadisesini anlatan süre,Nur süresi 11-26. Zülkarneyn süresini anlatan süre kehf 83-98. Talut Calut kıssasını anlatan süre,Bakara 246-252. Musa a.s ile Hızır a.s kıssasını anlatan süre,Kehf 60-82. Zekatın kimlere verileceğini tek tek sayan ayeti kerime Tevbe süresi 60.ayet. İmam Şafi (r.a) nin insan düşünse bu sure insanlara yeterdi buyurduğu sure,Asr suresidir. Kuran da zikredilen en büyük 100 bin rakamı saffat suresi 147. ayet. Kuran-ı Kerimde zikredilen en küçük rakam ise 1/10 Sebe:45 peygamberimizin “Beni Hud suresi ihtiyarlattı' diye söylediği sure;Hud Suresi Kur'an'ın 11. suresidir. 123 ayettir. 12., 17. ve 114. ayetleri Medine'de diğerleri Mekke'de yazılmış, surenin 50. ile 60. ayetleri Ad kavmi ‘ne gönderilen Hz.Hud'dan bahsettiği için bu adı almıştır. Hud Suresi, içerik olarak Yunus Suresi'nin devamı niteliğindedir.Surede Nuh tufanı geniş bir yer tutar. Ayrıca surede Hud, Salih, İbrahim, Lut, Şuayb Musa, peygamberlerin hikâyeleri, itikada ait esaslar, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir. Hüdhüd kuşunun kıssası Neml Suresi 20-24.ayetlerinde geçmektedir.Okuduğumuz ayetel kürsi Bakara süresi 255.ayette geçmektedir.Zülkarneyn süresini anlatan süre,kehf 83-98.ayetleridir.
Sahabe ismi kendisinde zikredilen sure,Ahzab suresi 37.ayet - Zeyd- diye geçiyor."O gün yalancılara yazıklar olsun (vay hallerine)" ayeti kendisinde 10 defa zikredilen sure,Mürselat suresidir. mürselat suresi;Hasan, İkrime, Atâ' ve Câbir'e göre, sûrenin tamamı Mekke'de inmiştir. Ancak İbn Abbâs, Katâde ve Mukatil'den "Onlara: Rükû edin denildiği zaman rükûa varmazlar." (âyet: 48) âyetinin medenî olduğu da rivayet edilmiştir. bn Mes'ud (r.a.) diyor ki: “Ve'l-Murselât Sûresi cin gecesinde indi ki biz o gece Resûlüllah (a.s.) ile beraber bulunuyorduk.” [3] Humeydî. Abdullah ibn Mes'ûd'dan rivayet ediyor. O şöyle anlatıyor: Allah'ın Rasûlü (sa) ile bir mağarada idik. Ve'I-Murselâti urfen. nazil oldu. Ve ben, Rasûlullah'ın ağzından onu aldım (ezberledim). Hz. Peygamber daha onu okumayı yeni bitirmişti. Tam olarak hatırlamıyorum "Ondan sonra hangi söze inanacaklar!?" ile mi, yoksa "Onlara rükû edin denildiğinde rükû etmezler." ile mi bitirmişti ki birden bir delikten bir yılan çıkıverdi. Hz. Peygamber: "Onu öldürün." buyurdu ve fakat yılan elimizden kaçtı (kurtuldu) ve başka bir deliğe girdi. Hz. Peygamber (sa): "Siz onun şerrinden korundunuz (kurtuldunuz), o da sizin şerrinizden korundu (kurtuldu)." Buyurdular.[4] Kurtubî hadisin Müslim tarafından İbn Mes'ûd'dan rivayetle tahric edilmiş olduğunu kaydediyor.[5] İbn Kesîr'deki rivayette bu mağaranın Mina'da bir mağara olduğu ayrıntısına yer verilir.[6] Kurtubî'deki İbn Mes'ûd rivayetinde Sûrenin nüzulünün Cinn gecesi olduğu ayrıntısına da yer verilmiştir.[7]48. Onlara: "Rükû edin. " denildiği zaman rükûa varmazlar. İbnu'l-Münzir'in Mücâhid'den rivayetine göre Sakîfliler hakkında nazil olmuştur.[8] Mukatil dedi ki: Hz. Peygamber (sa) onlardan müslüman olmalarını isteyip namazı emredince: "Biz eğilmeyiz (rükû etmeyiz) çünkü eğilmek bizim için bir sövgü sebebidir." demişler. Hz. Peygamber (sa) de: "Kendisinde rükû olmıyan dinde hayır yoktur." buyurmuşlar ve işte bunun üzerine bu âyet-i kerime nazil olmuş.[9] Buna göre bu âyet-i kerime medenîdir.[10] hadisin kaynakları : [1] İbnu’l-Cevzî, age. VIII,443. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930. [2] Kurtubî, age. XIX,100. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930. [3] Tefsir-i Kurtubl: 19/153; [4] Ebu Bekr Abdullah ibn ez-Zubeyr el-Huraeydî, el-Musned, 1,59-60, hadis no: 106; Buhârî, Tefsîru'l-Kur'ân, el-Mürselât, 77/1,2,4; Sayd, 7; Bed'u'1-Halk, 16.
[5] Ebu Abdullah Muhammed ibn Ahmed el-Kurtubî, age. 1,215; Müslim, Selâm, 137; Ahmed ibn Hanbel, Müsned, 1,377, 462. [6] İbn Kesîr, age. VIII,320. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930. [7] Kurtubî, age. XIX,100. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930. [8] Suyûtî, Lübâbu'n-Nukûl, 11,191. İmam Celaleddin es-Suyuti, Lubabu’n-Nukul Fi Esbabi’n-Nuzul, Fatih Yayınevi: 2/702. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930. Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/316. [9] İbnu'l-Cevzî, age. VIIII,452. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930. Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/316. [10] Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/930.. İki nebinin ismi ile biten sure,Alâ Suresidir. Peygamber efendimizin kadınlara öğretilmesini emir buyurduğu sure, Nur suresidir.Nur suresi nuzulu sebebi;Nûr sûresi Medîne'de nâzil oldu (indi). Altmış dört âyet-i kerîmedir. Otuz beşinci âyetinde Allahü teâlânın, göklerin ve yerin nûru olduğu bildirildiği için, Sûret-ün-Nûr denilmiştir. Sûrede, zinâ suçu işleyen kadın ve erkekler ile zinâ iftirâsında bulunanların cezâları, evlere girerken izin istemek, selâm vermek gibi muâşeret kuralları, harama bakmanın kötülüğü, kadınların örtünmeleri ile müslümanların Peygamber efendimize saygı göstermeleri gerektiği bildirilmektedir. (İbn-i Abbâs, İmâm-ı Gazâlî, Râzî, Taberî)
|
||
Etiketler: KURANI, KERİMi, ÖĞRENİYORUM, [2] |
|