Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Gaziantep Valiliği’nin desteği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Haci Sani Konukoğlu Endüstri Meslek Lisesi ve Gaziantep MEKSA Vakfı işbirliğinde yürütülen Engelsiz Gaziantep İçin El Ele Projesi kapsamında düzenlenen “Toplumda Engeller Kalkıyor” konulu seminer GTO’ da gerçekleştirildi.
Seminere Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Kalender ile çok sayıda engelli vatandaş katıldı. Engellilik konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve sosyal duyarlılığın arttırılması amacıyla düzenlenen seminerin açılışında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye’de nüfusun yüzde 12’ye yakınının engellilerden oluştuğunu, bu oranın çok küçük bir bölümünün de eğitim, istihdam, sosyal olanaklar gibi toplumsal olayların içinde görülebildiğini belirtti.
Bunun sebebinin araştırıldığında başta önyargılı yaklaşımlar, engelli ailelerinin çocuklarını yetiştirirken yaşadığı sıkıntılar, engelli vatandaşların eğitim ve diğer tüm hizmetlerden yararlanırken karşılaştığı sorunlar, altyapı yetersizliği, toplumsal duyarsızlık gibi pek çok problemle karşılaşılacağını ifade eden Başkan Aslan şunları söyledi:
“Bu noktada, sivil toplum anlayışı içerisinde bu sorunlara bir nebze çözüm aramak, bu sorunlara halkımızın dikkatini çekebilmek, toplumsal duyarlılığı arttırabilmek ve engellilerimizin sorunlarını gündemde tutabilmek amacı ile “Engelsiz Gaziantep İçin Elele” adı altında bir proje hazırladık. Odamız tarafından, Devlet Planlama Teşkilatı’nın açtığı SODES Programı Kasım 2009 itibariyle başlattık. Projemizin en önemli çalışma alanlarından biri farkındalık yaratabilmek. Engellerin en büyüğü aslında zihinlerimizdeki önyargılar. İşte bu önyargıları silebilmek, bu konuda halkımıza başka bir pencereden bakmalarını önermek için de bilgilendirme toplantılar düzenlemeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan engellilerimizin aileleri büyük bir sorumluluk taşıyor. Başta engellilerimizin bakımı olmak üzere onların sosyal hayata katılımını sağlamak ise onlara düşüyor. Bu konuda aileleri desteklemek amacı ile proje süresince hem toplantılar düzenlemeyi hem de engelli aileler için hazırlanan kitapçıkları dağıtmayı planlıyoruz.”
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise konuşmasında SODES kapsamında Gaziantep Ticaret Odası tarafından yürütülen “Engelsiz Gaziantep İçin El Ele Projesi”nin, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmayı amaçladığını kaydederek şunları söyledi: ”Hayat şartları, bedensel, zihinsel ve ruhsal özürleri olan vatandaşlarımızı daha fazla zorlamakta, daha çok desteğe ihtiyaç duymaktadır. Engelli durumunda olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini azaltmak, ekonomik olarak bağımlı olmaktan kurtarmak ve toplum içerisinde kendi kendilerine yeterli hale gelmelerini sağlamak, başta devletimiz olmak üzere hepimizin görevidir. Bu hedefe uygun bir şekilde yürütülen proje kapsamında bir taraftan engelli vatandaşlarımızın ekonomik hayata katılımları konusunda mesleki eğitim programları düzenlenmekte, diğer taraftan da halkı bilgilendirerek, engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal duyarlılığı arttırmak amaçlanmaktadır. Toplumsal duyarlılığı arttırmaya yönelik eğitim çalışmalarından biri olan bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu vesile ile bütün vatandaşlarımızı engelli vatandaşlarımızın sorunlarına duyarlı olmaya çağırıyorum.”
Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Kalender da konuşmasında proje kapsamında yürütülen çalışmalar ve Dernek faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Açılış konuşmalarının ardından Kişisel Gelişim Uzmanı Nurhan Güleryüz de “Toplumda Engeller Kalkıyor” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Okunma Sayısı: 15